Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

Navegació

Menú principal

2019 ANY CORRIOL CAMANEGRE

Imatge de complement
CORRIOL CAMANEGRE

CHORLITEJO PATINEGRO / PÍLARA DAS DUNAS /  TXIRRITXO HANKABELTZA / KENTISH PLOVER / GRAVELO À COLIER INTERROMPU

Nom científic / Charadrius alexandrinus

Descripció / És un limícola de mida relativament petita, amb el bec curt i el cap gros. Les plomes són del color de la sorra, excepte a les parts inferiors, que són blanques. El mascle té una línia negra al front i una altra als ulls, i unes taques fosques i petites als costats del pit. La femella és més uniforme. Les potes són negres. Passa molt desapercebut, però quan algun possible depredador s'aproxima als pollets, els adults executen una maniobra de distracció i siulen estar ferits. 

Família / Caràdrids

Mida / 26 cm

Vocalitzacions / El reclam és un "prrrriit" emès en un to baix, poc audible. 

Hàbitat / És un ocells absolutament lligat a les platges, a les quals està molt adaptat, tant per criar com per alimentar-se. També freqüenta zones humides fangosas o amb poca aigua, però no s'allunya gaire del Litoral.

Alimentació / Ingereix invertebrats de mida petita (normalment de menys de 0,5 cm), com crustacis, mol·luscs, coleòpters, moques (dípters) i altres de les platges, a trencar d'oner, com als marges de les maresmes i basses del litoral. 

Al delta del Llobregat / És un ocell estival, comença a arribar al mes de febrer, procedent dels quarters d'hivernada de l'Àfrica, i es queda fins a l'octubre. Nidifica a les platges (unes desenes de parelles) i a vegades en camps sorrencs de l'interior. 

DIFERENCIEM LA FEMELLA DEL MASCLE

Tant mascles com femelles tenen el dors de color bru i grisenc, i la part inferior blanca. Els mascles presenten les celles i el front de color blanc, una banda frontal negra i unes taques, també negres, rere els ulls i als laterals del pit. A la nuca els apareix un color rogenc al plomatge. La femella no té aquestes plomes rogenques ni la banda frontal, presenta taques als ulls i als laterals del cos, però de color bru.

Els adults no reproductors i els joves s’assemblen a les femelles amb plomatge nupcial.

Imatge de complement
DESCOBRIM MÉS SOBRE CORRIOL CAMANEGRE
Enllaç:  National Geografhic 
Enllaç:  SEO Bird Life 
© Consorci Delta del Llobregat - Av. Onze de Setembre, 73-75 - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org