Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

17/03/2014
Més d'un centenar de ciutadans metropolitans celebren el dia de la Murtra.

El Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, els Ajuntaments de Gavà i Viladecans i l'AMB van oferir aquest dissabte, 15 de març, tot un seguit d'activitats per donar a conèixer els valors naturals de l'espai natural de la Murtra.

Imatge de complement

Més d'un centenar de ciutadans de tot l'àrea metropolitana van participar en les activitats que es van oferir el passat dissabte, 15 de març, a l'espai natural de la Murtra. Els ajuntaments de Gavà i Viladecans, l'AMB i el Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta del Llobregat, van organitzar diferents activitats com ara visites guiades, observació d'anellament d'aus i tallers infantils. La jornada, que va ser tot un èxit de participació, va acabar amb  l'alliberament d'espècies recuperades en un dels centres de recuperació de fauna salvatge de la Generalitat de Catalunya.

Segons la Gerent del Consorci, María José Albaladejo, "jornades com aquesta serveixen per donar a conèixer espais com el de la Murtra, que alberguen uns valors naturals molt interessants, i per això van ser declarat espais protegits; i a l'hora serveixen per generar conscienciació sobre la necessitat de preservar la natura més propera". 

Recordant un antic costum

Aquesta diada, que ja és el quart any que es celebra, es va començar a organitzar tot recordant l'antic costum dels habitants del delta de passar col·lectivament un dia a la Murtra, en el que es capturaven anguiles i menjaven tots plegats. Ara, s'ha convertit en una jornada on es gaudeix d'aquest espai i es celebra la seva recuperació, i on paradoxalment, en comptes de pescar s'alliberen animals.

Recuperació d'hàbitats i millores per a l'observació de la fauna

La Murtra és un estany, situat entre els municipis de Gavà i Viladecans, que forma part de la xarxa d'espais naturals protegits del delta del Llobregat. Aquest espai natural ha patit al llarg de la història nombrosos impactes. Però durant els últims anys s'han fet diferents actuacions per a recuperar els hàbitats que li són propis. Gran part d'aquestes actuacions s'han dut a terme en el marc de les obres de l'ampliació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Gavà – Viladecans, gestionada per l'AMB, i en les seves mesures compensatòries.

Entre altres, s'han realitzat obres per a afavorir l'ús públic i el gaudi d'aquest espai natural, com ara la instal·lació de diverses pantalles mirador, des de les quals poder observar la fauna sense espantar-la. Amb una mica de sort es poden contemplar corb marins, fotges, ànecs o blauets, i mai falten les tortugues d'aigua. En el marge dret de l'estany trobem una part de la pineda litoral de pi pinyer sobre dunes, amb fragments d'alberedes, ambient molt interessant que també forma part de l'espai.

La Murtra ofereix una passejada entre l'estany, canyissos, pins i camps de conreu que, a més de l'atractiu de la diversitat, sovint dóna alguna que altra sorpresa ornitològica.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org