Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Ambients naturals

El delta del Llobregat acull un mosaic de paisatges de gran interès natural. Hi predominen les zones humides, amb els estanys i les maresmes; però també les pinedes litorals, els conreus, la platja, el riu i el mar.

Imatge de complement
Els estanys i les maresmes

El Delta és una de les tres zones humides més importants de Catalunya. Els estanys són l’element característic del paisatge deltaic i tenen un interès científic molt elevat, atesa la seva riquesa ornitològica. Són també importants com a lloc de reproducció de peixos litorals i altres de més rars, com el fartet. Els estanys més grans, com la Ricarda i el Remolar, situats a la línia litoral, presenten un estat semblant al natural; els altres més petits tenen orígens diversos. Tots són d’aigües dolces salobres, amb un gradient en funció de la distància a la costa.

Els terrenys plans, sense relleu, deprimits i que pateixen inundacions temporals al llarg de l’any s’anomenen maresmes. La profunditat de les zones inundades rares vegades ultrapassa el metro i mig. La vegetació està formada per plantes herbàcies, jonqueres i saladars, en funció de la salinitat. Les maresmes estan associades indissolublement amb els estanys. Són, de fet, l’ambient més ric en fauna del Delta, lloc de cria, repòs i alimentació de molts ocells migratoris, entre els quals destaquen els ànecs i els limícoles. La seva riquesa queda palesa als topònims, amb noms com la maresma de les “Filipines”, també anomenada "Coto Àfrica", evocadors de llocs paradisíacs plens d’ocells.

Imatge de complement
Les pinedes litorals

Al Delta hi trobem algunes de les pinedes de pi pinyer sobre dunes més ben conservades de tot el litoral català. Constitueixen un hàbitat escàs que ha estat declarat de conservació prioritària per la Unió Europea.

 

Imatge de complement
La platja

Les platges del Prat i de Viladecans tenen importants valors naturals, ja que conserven les comunitats vegetals i animals pròpies dels sorrals costaners i fan compatible l’ús públic amb la conservació dels seus hàbitats. 

Imatge de complement
El riu Llobregat

El riu és l’element vertebrador del territori, formador del Delta. Té un paper molt important com a connector biològic entre el litoral i l’interior, i també és un eix de comunicació natural entre els municipis de la comarca, amb un potencial lúdic molt important.

Imatge de complement
Els camps de conreu

Al Delta es desenvolupa una agricultura intensiva molt rica, associada a l’aigua del canal de la Dreta del Llobregat i a l’aigua de l’aqüífer profund. Els camps de conreu estan protegits, la major part com a parc Agrari, i actuen com a àrea esmorteïdora entre les àrees urbanitzades i els espais naturals.

Imatge de complement
El mar

Les àrees protegides del delta del Llobregat tenen gairebé sis quilòmetres de zona litoral. La plataforma deltaica és molt rica en invertebrats de zones sorrenques i en peixos, sustenta una avifauna marina molt important, amb grans concentracions de baldrigues balears alguns anys, i fins i tot hi ha cetacis, com els dofins mulars i els dofins llistats. Les restes orgàniques que arriben a la costa serveixen d’aliment a una comunitat d’invertebrats que després són consumits pels limícoles migratoris.

 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org