Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

29/10/2014
Arriben els primers Bitó comú hivernants al delta

Com ja és habitual per aquestes dates, els primers exemplars d'aquesta espècie arriben per passar l'hivern. Una clara mostra de la importància dels ambients naturals protegits del Delta.

El Bitó comú (Botaurus stellaris ), és una de les espècies més escasses de la família dels ardeids a Catalunya. Els seus requeriments ecològics el fan seleccionar les zones humides ben conservades o també llacunes, estanys i rius amb un cert grau de tranquil·litat. El delta del Llobregat acull aquesta espècie durant els mesos d'hivern, habitualment entre el mes d'octubre i el mes de febrer, on sembla mantenir una certa fidelitat, arribant a assolir la classificació d'hivernant regular escàs.

Enguany, la primera cita de la seva migració de tardor s'ha produït el 27 d'octubre i va ser detectat sobrevolant els calaixos de depuració, als Espais Naturals del Riu. Aquesta és una de les zones on hi ha major nombre d'observacions durant els darrers anys, junt amb la llacuna de cal Tet. El seu comportament esquiu i la coloració del seu plomatge, perfectament mimetitzat amb l'entorn, el fa gairebé invisible al visitant, sobre tot quan l'ocell queda aturat als marges de les llacunes envoltat de canyissar. Però la seva necessitat de canviar de lloc per alimentar-se, el fa aixecar el vol i quedar exposat als ulls de l'observador.
 
La població hivernant del delta del Llobregat dels últims anys acostuma a ser d'un o dos exemplars. L'hivern de fa 10 anys van ser detectats fins a 4 ocells diferents. Aquesta és la dada màxima assolida als espais naturals. Els experts confien en que pugui ser superada en un futur no massa llunyà.
 
Autor Fotografia: Víctor Cañadas

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org