Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

21/11/2014
El Cercavores, una nova espècie d'ocell al delta del Llobregat

Després de molts anys, s'aconsegueix documentar aquesta espècie dins les Reserves Naturals i s'afegeix a la Llista Patró dels Ocells del Delta del Llobregat 

El passat 29 d'octubre, l'Angel Quilez va trobar fins a tres exemplars junts d'aquesta espècie, a l'itinerari de la basa dels Pollancres, dins la Reserva Natural del Remolar-Filipines. Malgrat es tracta d'un ocell que manté poblacions hivernants a zones molt properes al delta del Llobregat, com és el cas del Parc Natural del Massís del Garraf, es tracta d'una autèntica raresa a la plana deltaica.

Fins les dates, només es tenia coneixement d'una única observació al mes de febrer de l'any 1986 però, aquesta, no va poder ser documentada suficientment per tal d'incloure-la a la llista patró. Amb aquesta recent observació, el nombre total d'ocells al delta assoleix un total de 337 espècies. Podeu veure més fotografies de la troballa al blog ornitològic de la web www.consorcideltallobregat.blogspot.com

A Catalunya, el Cercavores manté una població nidificant a les parts més altes de les muntanyes del Pirineu i Prepirineu, però quan arriba l'hivern, té certa tendència a desplaçar-se a cotes més baixes arribant, fins i tot, a prop de la costa. És llavors, quan el Cercavores pot aparèixer en zones poc habituals, tal i com ha succeït en aquesta ocasió al delta del Llobregat.

Nova llista patró dels ocells del delta del Llobregat 

La nova llista patró dels ocells del delta del Llobregat s'ha elaborat tenint en compte els nous criteris, més restrictius, d'acceptació i exclusió dels ocells. Així el Delta del Llobregat ha passat de tenir 360 espècies publicades l'any 2010, a tenir 337.

Fent cas a les darreres recomanacions europees de l'Association of European Records and Rarities Committees de l'any 2010, s'ha dut a terme aquest nou canvi que ha suposat una petita davallada en el total d'espècies sumades fins les dates però que, per contra, afavoreix el manteniment d'una llista molt més segura i fiable. A partir d'ara es comptabilitzen totes aquelles espècies que hagin obtingut més de cinc observacions diferents o bé, totes aquelles citacions que presentin proves fotogràfiques, vídeos o enregistraments sonors. La resta d'observacions quedaran excloses, a l'espera de nous registres o de les proves necessàries suficients per ser incloses a la llista.

Per a l'elaboració de la present llista,  s'han hagut de revisar i investigar totes les observacions, sobre tot les més antigues; i s'han fet repetides visites al Museu del Prat de Llobregat  i al  Museu de Zoologia de Barcelona, per tal d'obtenir més proves a través de les pells conservades, com ha estat el cas per incloure l'Alosa becuda, o per descartar definitivament altres espècies com el Pòlit becfí. 

Autor fotografia: Angel Quilez

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org