Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

05/12/2014
Observació d'un Grasset de costa al delta del Llobregat

Aquesta espècie és una autèntica raresa a la Mediterrània i al Delta, i és la segona vegada que s'observa després de l'exemplar fotografiat i filmat el 12/01/2009

El Grasset de costa Anthus petrosus es reprodueix a Escandinàvia, illes Britàniques i a la costa atlàntica del nord de França però quan arriba l'hivern, la majoria dels exemplars es desplacen cap al sud, arribant a les costes atlàntiques de la península Ibèrica. A Catalunya ha estat citat en molt poques ocasions degut a que aquesta espècie rarament arriba a la Mediterrània fins el punt que, al delta del Llobregat, únicament va ser observat amb anterioritat al gener de l'any 2009.

El passat dia 4 de desembre es detecta aquesta espècie a la part final del riu, sobre les pedres de l'espigó.  El seu reclam, lleugerament diferent al Grasset de muntanya, espècie força semblant però molt comuna a Catalunya, va fer sospitar de la possibilitat de la seva presència. Posteriorment, va poder ser localitzada i fotografiada a la mateixa zona, pel personal del Consorci. A banda de la seva veu, altres petites característiques la diferencien del seu parent més proper, com és el fet de mantenir una coloració general més fosca, un pigallat del pit i flancs menys definit, absència d'una cella clara molt marcada o que el color blanc de les plomes més externes de la cua sigui d'un color brut tirant a grisós. El seu comportament també va ajudar a la seva identificació, ja que aquesta espècie sol romandre habitualment per les zones costaneres on hi ha pedres, ja sigui d'un espigó artificial o a les zones intermareals naturals i rocoses, essent rarament observada a l'interior.

Autor Fotografia: Ferran López

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org