Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

09/12/2014
Gavià fosc holandès al delta del Llobregat

Les recuperacions visuals de les seves anelles ens diuen que bona part dels exemplars que observem al Delta durant l'hivern són d'origen holandès

El Gavià fosc Larus fuscus és una espècie prioritàriament hivernant i migradora. Les majors agrupacions d'aquesta espècie a Catalunya es concentren al Port de Tarragona, cap de Salou i delta de l'Ebre. La població hivernant al delta del Llobregat és relativament baixa, amb menys de 60 ocells durant els darrers censos d'hivernants entre els anys 2000 i 2014.  Durant els passos migratoris s'assoleixen nombres més elevats, formant petites agrupacions a les platges, en ocasions d'un centenar d'ocells.

El passat 2 de desembre, durant els censos regulars d'ocells a la platja de ca l'Arana,  s'observà un petit grup de gavians foscos, enmig de gavians argentats, gavines rialleres i gavines capnegres. Es va detectar que un dels exemplars adults duia a la tíbia de la pota esquerra una anella de PVC de color blanc amb una inscripció de color negre "U7", i una anella metàl·lica al tars de la mateixa pota. A la tíbia dreta una altre anella de colors, en aquest cas negre, sense cap inscripció visible. Una simple consulta a un dels llocs web  que centralitza tot tipus d'anellaments de colors a Europa, ens mostra que l'origen d'aquesta gavina és holandès. Sembla però, que aquest és el patró més habitual a Catalunya, junt a d'altres localitats reproductores entre el nord de Noruega i Gran Bretanya.

Autor fotografia: Ferran López. Gavià fosc a l'esquerra, amb anella blanca a la pota esquerra i anella negre a la pota dreta.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org