Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

05/05/2015
Recuperació d'orquídies a la Pineda del Remolar

La pineda del Remolar és una pineda de pi pinyer sobre dunes. Però va estar ocupada per un càmping des dels anys 60 del segle passat fins l’any 2004. Durant tots aquests anys, no va quedar res de la vegetació original de l’estrat herbaci de la pineda.

A partir de l’any 2004 es van escometre obres en les que han intervingut diferents institucions, amb l’objectiu de recuperar la biodiversitat de la pineda. Bàsicament es va eliminar tota la runa que hi va quedar i es va restaurar el substrat, treien la major part dels carrers asfaltats i les lloses de totes les parcel·les, fins deixar només la sorra original. També es va treure tota la vegetació exòtica, feina que encara continua avui dia, ja que cada any rebrota aquesta vegetació.

 

Però poc a poc la flora original va recuperant el seu lloc. Un grup de plantes característic d’aquestes pinedes són les orquídies. L’any 2004 no quedava cap exemplar a la pineda del Remolar. En canvi, l’any 2010, s’hi van comptabilitzar 308 exemplars de 6 espècies diferents. Les més abundants són la Flor d’abella (Ophrys apifera), l’Epipactis de fulla ampla (Epipactis helleborine) i l’Abellera vermella (Ophrys tenthrendinifera). Molt més escassos són la Flor de l’home penjat (Aceras antropoforum), la Orquídia de tardor (Spiranthes spiralis) i el Gall parviflor (Serapias parviflora). Una altre espècie, la Mosques grosses (Barlia robertiana), es va trobar anys anteriors, però encara no s’ha observat amb flors

 

El mes de març de l’any 2015 s’hi van descobrir exemplars d’Abellera fosca (Ophrys fusca) sumant ja 8 espècies diferents. El mes d’abril s’hi van afegir exemplars de  l’Abellera de la passió (Ophrys sphegodes), amb lo que ja són 9 les espècies.

 

És una demostració de la capacitat de recuperació de les pinedes sobre dunes del Delta, sempre i quan es recuperi el substrat i s’eliminin els factors que les van alterar, sense necessitat de realitzar altres intervencions com plantacions, excepte l’extracció anual de planta exòtica.

Autor de la fotografia: Armand Ramal

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org