Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

28/05/2015
El Falcó cama-roig, un au poc freqüent al Delta en un nombre mai assolit

Aquests dies molts ornitòlegs estan observant al delta del Llobregat, en un nombre mai assolit, el Falcó cama-roig, una au que sense arribar a ser una raresa, és poc freqüent.

 El Falcó cama-roig, Falco vespertinus, és una espècie de falcó petit, molt similar al familiar xoriguer vulgar, però els mascles adults són de color gris blavós uniforme, excepte la part inferior de la cua i les potes que són vermelles. Les femelles tenen el dors i les ales grises, amb ratlles negres i el cap i la part ventral d’un color ataronjat, amb una màscara i uns bigotis negres. És un ocell típic de les estepes arbrades russes, on nidifica formant colònies, i on menja sobretot invertebrats i petits vertebrats. Les parelles nidificants més pròximes es localitzen a Hongria. Migra per l’Est d’Europa i hiverna a l’Àfrica i a la primavera alguns exemplars arriben fins l’Est de la Península Ibèrica.

Al Delta no apareix tots els anys, i fins ara la xifra màxima observada havia estat de 3 exemplars junts. Les darreres setmanes s’han començat a observar tant als espais naturals del Delta, concretament a ca l’Arana i a can Dimoni, com als camps agrícoles de Sant Boi i de Viladecans, fins a 15 exemplars junts. Aquestes observacions són extraordinàries, coincidint amb una arribada de falcons cama-rojos sense precedents a Catalunya i a gran part d’Europa.

L’observació del Falcó cama-roig, que sense arribar a ser una raresa, és una au poc freqüent, però sobre tot el fet de que se n’hagin vist fins a 15 exemplars junts és quelcom molt remarcable i els aficionats a la ornitologia sens dubte ho estan celebrant.

Autor fotografia: Eio Ramon

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org