Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

05/05/2016
Floració d'un nou exemplar d'orquídea a l'Espai Natural del Remolar - Filipines

Ophrys tenthrendinifera rosada, és una híbrida entre una  Ophrys tenthrendifera i alguna espècie d'orquídia de pineda   

Des de la seva creació,els tècnics  del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat,  amb col·laboració dels tècnics de medi ambient  dels ajuntaments que hi formen part, fan un seguiment i comptatge de les orquídies de les zones protegides del delta del Llobregat.

Una d’aquestes zones protegides, de gran interès, per a la flora i fauna, és la pineda del Remolar (antigues instal·lacions del càmping Toro Bravo).

Gràcies a les feines de restauració del medi, dutes a terme pel Consorci i l’ajuntament de Viladecans (desenrunament, eliminació de plates exòtiques i invasores, propagació i dispersió de plantes autòctones, etc), s’han pogut recuperar algunes de les zones de molsa molt interessants per a les orquídies.

En total són 7 les espècies d’orquídies trobades a la pineda: Abellera fosca (Ophrys fusca), Mosques grosses (Himantoglossum robertianum), Abellera de la passió (Ophrys sphegodes), Abellera vermella (Ophrys tenthrendinifera), Flor de l’home penjat (Aceras anthropophorum) , Flor d’abella (Ophrys apifera), Orquídia de tardor (Spiranthes spiralis).

Cada any, durant el comptatge o cens dels peus florits, apareixen alguns exemplars “diferents”. Són molts els processos que provoquen l’aparició d’aquests exemplars diferents : hibridacions, aberracions o mutacions genètiques, falta o excés d’algun pigment, malalties provocades per fongs o bactèries, excés o dèficit o contaminació de nutrients, etc.

Aquest cop, ha aparegut  aquest exemplar de Ophrys tenthrendinifera, extraordinàriament rar, força diferent dels exemplars “normals”, que amb l’orientació de les flors i coloració modificats, sembla una papallona.

Tot sembla indicar que una Ophrys tenthrendifera “normal” s’ha hibridat amb alguna altre espècie d’orquídia de la pineda, per a donar lloc a aquesta “ophrys tenthrendinifera rosada” (tenthre x sp).

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org