Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

17/10/2016
Alliberament de tortugues de rierol als Espais Naturals del Riu

Aquest dilluns s’han alliberat 26 exemplars de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) a l’estany de cal Tet, en el marc del projecte de conservació d’aquesta espècie que impulsen el Consorci dels espais naturals del delta del Llobregat i el ZOO de Barcelona. 

 La tortuga d’aigua ibèrica o tortuga de rierol és una espècie catalogada com a “vulnerable” per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN); això vol dir que les seves poblacions estan amenaçades si no es duen a terme accions de conservació.

Al delta del Llobregat hi és present aquesta espècie per tot tipus de masses d’aigua (estanys, canals, basses i el riu), però les seves poblacions han patit i pateixen diverses amenaces, com ara la urbanització del territori, la desaparició de masses d'aigua, la contaminació de les aigües, les barreres a la connectivitat i la presència d'espècies exòtiques com la tortuga de Florida. Aquest últim factor ha anat en increment en els darrers anys, a causa de la gran expansió de les poblacions de tortuga exòtica i de la forta competència pel mateix nínxol ecològic que fan amb la tortuga autòctona. Per tant, actualment gairebé totes les masses d’aigua del delta del Llobregat estan ocupades i dominades per la tortuga de Florida, fet que s’evidencia en la seva omnipresència en tots els punts on es veuen tortugues prenen el sol.   

Davant d’aquest fet, l’any 2012 el Consorci del Delta i el ZOO de Barcelona van signar un conveni de col·laboració per a la conservació de la tortuga de rierol al delta del Llobregat.  L’objectiu d’aquest conveni és la cria d’aquesta espècie a les instal·lacions del ZOO i l’alliberament dels exemplars nascuts als espais naturals de delta, per tal de reforçar les poblacions naturals. 

El 2012 es va adequar una instal·lació al ZOO que recrea una bassa del delta on es va col·locar una població reproductora de tortugues i es va instal·lar senyalització informativa del projecte i de la problemàtica de les espècies exòtiques.  L’any 2014 van néixer les primeres cries, fet que s’ha repetit els anys següents. Les tortugues s’han de mantenir en captivitat els dos primers anys de vida, per tal d’assegurar el creixement inicial i incrementar la supervivència.  Per tant, aquest any ja teníem el primer grup de 9 tortugues preparades per ser alliberades a la natura. Al grup que s’ha alliberat aquest dilluns, s’han  afegit 17 exemplars de tortugues, de diferents edats, provinents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC)..

Cada tortuga es va marcar, amb un codi específic al marge de la closca  i es prendre diverses mesures corporals, per tal de poder avaluar la seva adaptació en cas que siguin capturades en el programa de seguiment posterior que preveu el conveni.

El lloc escollit per a l’alliberament dels 26 exemplars de tortuga ha estat els Espais Naturals del Riu – Cal Tet – Ca l’Arana, ja que és un aiguamoll de grans dimensions (110 ha), amb hàbitats aquàtics diversos (zones inundació temporal, basses, estanys, canals i riu) i amb gran disponibilitat d’aliment per a aquesta espècie. A més, aquest espai té una baixa població de tortuga de Florida.

A l’acte han assistit el director tècnic del Zoo de Barcelona, la directora del serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Barcelona, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Medi Ambient de l’Ajuntament del Prat; a més dels tècnics i representants del Consorci, del Zoo i del CRARC.  Tots ells han destacat el gran valor dels espais naturals del delta del Llobregat i el paper que el Zoològic té en la conservació de les espècies autòctones.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org