Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

22/11/2016
El voltor negre visita el Delta

El 9 de novembre un jove voltor negre en dispersió, procedent del Prepirineu, va fer escala a la platja de ca l’Arana, al delta del Llobregat, abans d’anar-se cap a Menorca.

 

 El voltor negre és un gran ocell carronyaire de 8 quilos de pes i una envergadura de més de 2,5 m, que es distribueix pel quadrant sud occidental de la Península Ibèrica i el nord de Mallorca.
Al Prepirineu de Lleida hi ha una petita població, formada a partir d’exemplars que es varen re introduir des de l’any 2007, dins d’un projecte de recuperació d’aquesta espècie, amb d’exemplars procedents de centres de recuperació de fauna. 

Els exemplars juvenils realitzen moviments dispersius que els porten molt lluny de les seves colònies d’origen,  per gran part de la Península Ibèrica i fins i tot el Sud de França.

Precisament un dels exemplars alliberats el mes de setembre de 2016 al Prepirineu de Lleida, anomenat Zarza i nascut en el Centre de recuperació de fauna GREFA, a Madrid, ha fet un viatge que l’ha portat a Menorca, on ha arribat el 9 de novembre. Abans ha passat la nit en la platja protegida de ca l’Arana, al delta del Llobregat, des de on ha agafat forces per creuar els 200 km de mar obert que separen el delta del Llobregat de Menorca, fet excepcional per un ocell planejador tan gran i pesat.

Durant la seva estància al Delta no s’ha pogut observar, però es va saber que hi era gràcies a un aparell (emissor GPS) que li van col·locar abans d’alliberar-lo i que permet seguir-lo via satèl·lit, i el que va pemetre saber que hi era en aquesta platja.

El voltor negre és excepcional al Delta (en 35 anys només s’ha observat una vegada, l’any 1996), però la seva estància, ni que sigui d’una nit, demostra la necessitat que tenen les aus migratòries o dispersives de trobar una platja tranquil·la al Delta, com la platja de ca l’Arana, sense ús públic, on poder descansar.

Imatge de voltor negre. Font: http://es.blackvulture-pyrenees.org/

Podeu trobar més informació en: http://www.grefa.org/56-proyectos/vulturnet/buitre-negro/reintroduccion-del-buitre-negro-en-los-pirineos/noticias/2374-sorpreson-zarza-el-buitre-negro-criado-por-grefa-cruza-el-mediterraneo

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org