Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

16/02/2017
Floració de les primeres orquídies de la temporada al delta del Llobregat

Comença la temporada d’orquídies al delta del Llobregat, sent l’abellera fosca la primera espècie que ja ens mostra les seves boniques flors. Es preveu una bona temporada 2017, a causa de les pluges repartides al llarg de la tardor i l’hivern.

La temporada d’orquídies del delta del Llobregat comença aquests dies. Ja ha florit l’espècie més primerenca: l’abellera fosca (Ophrys fusca), que normalment floreix entre mitjans de febrer i mitjans de març. Fins ara s’han comptabilitzat un centenar d’exemplars florits, entre la maresma del Remolar, la pineda de Cal Francès i la pineda de Can Camins. Fins i tot un exemplar molt primerenc va florir el 13 de gener a la pineda de Can Camins. Aquesta orquídia també és relativament freqüent a les pinedes de Gavà, entre la Murtra i el canal de rem olímpic de Castelldefels, on l’any 2015 van ser comptabilitzades més de 700 exemplars, segons un estudi del botànic Andrés Valverde Valera.

A partir d’ara la floració d’orquídies s’anirà succeint en el temps, fins el mes de juliol, i una darrera l’altra sortiran les flors de cadascuna de les 23 espècies d’orquídies del Delta. Fins i tot hi ha una espècie que floreix a la tardor (l’orquídia de tardor Spiranthes spiralis).

La previsió és que serà una bona temporada per a les orquídies deltaiques, doncs durant la tardor i l’hivern a anat plovent, el que ha afavorit que hagin tret fulles (rosetes basals) un elevat nombre d’exemplars.

El Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta de Llobregat s'encarrega del seguiment de les poblacions d'orquídies, comptabilitzant-les una a una dintre dels espais natural.

Aquest seguiment permet constatar una quantitat d’entre 1.000 i 4.000 exemplars (sense comptar els exemplars de les pinedes de Gavà), quantitat que depèn molt de la pluviometria i del control de la població de senglars, el gran enemic de les orquídies.

Si voleu conèixer més sobre les orquídies del delta podeu consultar la Guia d’orquídies del delta, que va editar el Consorci l’any 2013 i que es troba a la venda als punts d’informació dels espais naturals.

Autor fotografia: Armand Ramal

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org