Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

28/02/2019
Projecte de recuperació d’hàbitats dunars a la Pineda del Remolar

L’Ajuntament de Viladecans ha dut a terme un projecte de restauració d’ hàbitats naturals dunars en un petit espai de la pineda del Remolar que va ser durant molt anys un abocador de runes de l’antic càmping Toro Bravo.

 L’Ajuntament de Viladecans treballa des de fa anys, amb la col·laboració del Consorci dels Espais Naturals del delta del Llobregat, en la restauració ecològica de la Pineda del Remolar, on antigament hi havia hagut el càmping Toro Bravo. La pineda del Remolar forma part de la xarxa d’espais naturals protegits del delta del Llobregat, és propietat d’AENA i l’ajuntament de Viladecans va signar un conveni amb aquesta entitat per la seva gestió i recuperació. Les actuacions fetes al llarg dels anys han consistit en la retirada de les antigues instal·lacions del càmping i la vegetació exòtica que s’ha escampat pel sotabosc de la pineda, així com la potenciació de la biodiversitat i la restauració del hàbitats propis d’aquest espai natural protegit.

Recentment l’Ajuntament de Viladecans ha dut a terme la restauració ambiental dels terrenys ocupats per l’abocador de runes de l’antic càmping Toro Bravo. L’any 2016 l’Ajuntament va retirar 573 m3 de runa acumulada i posteriorment es va veure una colonització del sòl per vegetació ruderal i exòtica aliena a aquest hàbitat, pel que calia fer una intervenció per poder recuperar les comunitats vegetals pròpies d’aquest espai de reraduna. La capa superficial del sòl estava alterada per la presència de llims i petites restes de runa, el que impossibilitava la recuperació de les comunitats vegetals pròpies de l’espai sorrenc, on hi ha menys humitat i baixa compactació. Els treballs han consistit en la retirada d’una capa superficial de 30 cm de sorra bruta i el moviment de terres en 2.300 m2 per a la creació d'un paisatge de doble cordó de dunes paral·leles al mar amb una depressió interdunar enmig.

Per altra banda, s’han plantat prop de 1000 unitats de plantes de 12 espècies diferents  pròpies d’aquestes comunitats.

Aquest espai serà travessat per l’itinerari que discorrerà des del punt d’informació del Remolar fins a la platja, passant pel sector de pineda de ca la Pilar. 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org