Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

12/04/2019
Detectat un peu de l’orquídia Ophrys tenthrendinifera var. albiflora al Remolar-Filipines

Es detecta un peu de l’orquídia Ophrys tenthrendinifera var. albiflora a l’espai natural del Remolar-Filipines. Aquesta orquídia, comunament anomenada albina, està mancada completament del pigment vermell, el que fa que tingui un color groc verdós. Així, a l’habitual bellesa d’aquestes plantes cal sumar la raresa de l’exemplar trobat per la manca del  pigment.

Els espais naturals del delta del Llobregat compten amb una flora diversa, com correspon a un territori amb una gran varietat d’ambients naturals. Moltes de les plantes que es poden observar son de gran bellesa, des dels lliris d’aigua fins als delicats narcisos dels prats. Però si un grup destaca per l’espectacularitat de les seves flors, son les orquídies. Les flors, tot i el seu petit tamany (1-2 cm), son estructures molt complexes amb formes i colors sorprenents, amb l’objectiu d’atreure els insectes que les pol·linitzen.  Algunes tenen estratègies d’atracció dels polinitzadors molt curioses, com ara les abelleres (gènere Ophrys) en les quals la flor té una forma, color i olor que imita a la femella d’abella per atraure el mascle.

Al delta actualment hi podem trobar vint-i-dos espècies d’orquídies, de les quals només vuit son abundants, i hi ha tres espècies que havien estat citades però no s’han retrobat els darrers anys. A Catalunya s’han trobat unes 80 espècies diferents.

Fa pocs dies es va detectar a l’espai natural del Remolar-Filipines un peu d’abellera vermella (Ophrys tenthrendinifera) de la varietat albiflora, comunament anomenada albina, doncs li  manca completament el pigment vermell, el que fa que tingui un color groc verdós. Les plantes amb flors que no tenen pigments antocians són molt rares. En aquests casos, l'únic pigment restant és la clorofil·la, que atorga a les flors un color verd.

L’abellera vermella és una planta petita però vigorosa, amb una alçada de 10 a 30 cm. Les fulles son de color verd clar i estan disposades a la base de la planta. Les flors estan agrupades en inflorescències laxes, de 2 a 6 flors. Els sèpals es distribueixen i, en la majoria dels casos, es dirigeixen lleugerament cap enrere. Els pètals son triangulars i molt més curts. El pètal més gran i vistós (label) és rectangular i té petites protuberàncies a la base i un gran apèndix dirigit cap amunt. Floreix de febrer a l’abril.

Aquesta espècie és típica de la Mediterrània i es pot trobar tant en boscos com en espais oberts. Al Remolar-Filipines aquest exemplar albí s’ha trobat en un prat salí, acompanyada d’altres espècies d’orquídies.   

Els anys 2012 i 2013, es va detectar el primer peu d’aquesta orquídia; el 2014 se’n va trobar un altre. El peu detectat en 2019 és el tercer d’aquesta espècie. 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org