Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

22/05/2019
Dia Mundial de la Biodiversitat. Més necessari que mai, més consciència que mai

El 22 de maig es celebra a tot el món el dia de la diversitat biològica. Una data que serveix per a posar en valor la importància de mantenir la diversitat biològica del nostre planeta, la seva fragilitat i emprendre accions locals per protegir-la.

Des de l'any 2001, per decisió de l'Assemblea General de l'ONU, se celebra el 22 de Maig, en commemoració de l'aprovació del Conveni sobre la Diversitat Biològica de 1992. Amb aquesta celebració, Nacions Unides cerca difondre el significat i el valor de la diversitat biològica per a la vida humana i, al mateix temps, destacar la responsabilitat que tenim totes les persones per a salvaguardar els ecosistemes (flora, fauna, recursos naturals, etc.) i tractar-los de forma sostenible a fi d'assegurar un entorn saludable per a les generacions actuals i futures.

Recentment  la Plataforma Científica Intergovernamental per a la Biodiversitat i els Ecosistemes, un organisme independent de l'ONU, va alertar que hi ha al voltant d'un milió d'espècies animals i vegetals en perill d'extinció al món. La taxa d'extinció actual es ja entre desenes i centenars de vegades més alta que la mitjana experimentada en els últims 10 milions d'anys.

L'anàlisi atribueix aquest deteriorament «directament» a l'activitat humana. Tendim a pensar que els éssers humans estem al marge dels efectes de la minva de biodiversitat, però tot està interconnectat: la naturalesa contribueix a regular el clima o la qualitat de l'aire i ens ofereix menjar i energia, per la qual cosa la seva alteració té un impacte directe en les nostres vides i en el desenvolupament econòmic del món.

La clau de la solució passa per un canvi radical en els mètodes de producció i consum. La lluita contra el canvi climàtic, contra la contaminació i contra les espècies exòtiques invasores completen aquesta combinació.

Arreu del mon es succeeixen les expressions d’alerta, des del manifest “Darrera Crida”, fins el moviment Fridays For Future de Greta Thunberg, de manera que podem dir que mai com fins ara hem estat tan conscients de la gravetat de la situació. Aquesta consciència cal que es tradueixi en accions concretes, tan a nivell global com local. I a nivell local un dels refugis de biodiversitat més importants de Catalunya son les zones humides, i d’entre elles destaca el Delta del Llobregat, un oasi enmig de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Tots els esforços son i seran pocs per intentar protegir tanta vida al costat de tanta humanitat. 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org