Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

01/03/2022
La platja del Remolar de Viladecans es tancarà per protegir la nidificació de les aus

A partir del 1 de març i fins el 31 de juliol, la Platja del Remolar de Viladecans restarà tancada al públic per permetre la reproducció de les aus protegides del delta del Llobregat. 

Per segon any consecutiu, el Consorci dels espais naturals ha tancat l'accés a la platja del Remolar de Viladecans des de l'1 de març, ja que comença el període de nidificació de diverses aus protegides, en concret el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i el corriol petit (Charadrius dubius). Aquesta platja forma part de la Xarxa Natura de la UE, amb una longitud de 845 metres. La prohibició de pas  afecta a tota l'amplada de la platja, des la línia de mar fins la tanca de la pineda, i durarà fins al 31 de juliol. Durant aquest període es manté obert l'accés  al mirador i a la platja de cal Francès pel camí de la riera de Sant Climent. 

Amb aquesta acció es busca preservar l'àrea de nidificació de les aus protegides, de manera que l'espai litoral tingui tranquil·litat per permetre la reproducció d'aquestes espècies. Algunes, com el corriol camanegre, viuen i es reprodueixen bàsicament a les platges, però els seus nius, fets a la mateixa sorra de la platja, son molt vulnerables a la freqüentació humana, i especialment, a la presència de gossos i altres animals. Així doncs, malgrat les accions de protecció de la zona dunar amb vegetació, la presència de visitants impedeix que aquestes aus es puguin reproduir i alimentar amb tranquil·litat, i per això és important respectar les prohibicions d'accés durant el temps establert.

Des de l'any 2016, el Consorci dels espais naturals amb la col·laboració de l'Ajuntament de Viladecans i l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha tancat aquestes platges amb palissada de fusta per protegir les colònies nidificants de corriol camanegre i corriol petit. Durant aquest període de temps es va dur a terme un seguiment de la nidificació a la platja, controlant els nius i la seva ubicació, amb un elevat èxit reproductiu. Desafortunadament, els temporals que es van patir durant els hiverns dels anys 2016 al 2020 han destrossat la palissada, i han generat una regressió de la platja molt important, arribant a desaparèixer la primera línea de dunes. Per això l'any 2021 és va optar per tancar temporalment l'accés a tota la platja i no només a la zona de dunar com es fa en altres platges més estables.

El tancament s'ha fet amb una palissada de fusta, formada per pals verticals amb una separació de 12-15 cm entre ells, als dos extrems de la platja, a l'accés des de la platja del Prat i al de la gola de la riera de Sant Climent. Aquest tipus de tanca permet el pas a la petita fauna terrestre, com rèptils, petits mamífers o aus i dificulta el pas de depredadors més grans, com els gossos o senglars.

Per informar sobre el tancament d'aquest paratge natural s'han instal·lat senyals específiques en ambdós extrems de la platja, on s'informa sobre l'objectiu del tancament, el període de temps en què resta prohibit el pas i la normativa que l'empara. La limitació d'accés afecta a la totalitat de la platja, inclosa la sorra nua, i la infracció és sancionable segons l'article 31 de l'ordenança d'ús de les platges de Viladecans.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org