Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

03/08/2022
Les platges protegides de Viladecans reben el guardó de Platja Verge que atorga l'entitat Ecologistes en Acció

Les platges protegides del Remolar i de cal Francès, situades a l'est del litoral de Viladecans, mantenen unes comunitats dunars riques i valuoses, i presenten un paisatge natural lliure d'equipaments i edificis, fet que explica la seva elevada naturalitat i l'obtenció d'aquest guardó que atorga l'entitat Ecologistes en Acció.

El municipi de Viladecans té 2,7 Km de platges, dels quals 1,7 km (63%) estan protegits com a Zona d'Especial Protecció per a les Aus i integrats a la Xarxa Natura 2000 del delta del Llobregat. Aquest tram de litoral protegit compren des de la desembocadura de l'estany del Remolar fins als bungalows de l'antic càmping Ballena Alegre. Les platges del Remolar i de cal Francès estan separades per la desembocadura de la riera de Sant Climent.

La platja del Remolar, d'uns 700 m de llarg, havia rebut molta pressió dels usuaris de l'antic càmping Toro Bravo, sobretot en període estival, fins que aquest va desaparèixer amb l'ampliació de l'Aeroport. Des d'aleshores, aquesta platja ha disminuït molt el nombre de visitants, gràcies al seu relatiu aïllament, fet que ha permès la progressiva recuperació de les comunitats vegetals i animals dunars pròpies de les platges naturals.

La platja de cal Francès limita amb la pineda del mateix nom i rep més visitants, que accedeixen des del camí del mar i l'aparcament de la Murtra. Tot i així, aquesta platja alberga les comunitats vegetals dunars més ben conservades del municipi, amb la presència d'una espècie de planta catalogada com a vulnerable.

Cap de les dues platges té guinguetes, passeig marítim, aparcament a la vora ni equipaments de platja, fet que els hi dona un aspecte natural i una relativa tranquil·litat que afavoreix la presència de fauna litoral.  Podem destacar la nidificació del corriol petit (Charadrius dubius), de la qual s'han detectat tres nius a la platja del Remolar aquesta primavera.  Justament per potenciar i preservar la nidificació de l'avifauna litoral, des del 2021 es tanca l'accés públic a la platja del Remolar de l'1 de març al 31 de juliol, fet que permet donar les condicions de tranquil·litat que necessiten les aus litorals per fer el niu. Aquesta espècie fa el niu a la sorra i els ous queden molt camuflats, de manera que la única manera de no trepitjar-los i que els pollets nascuts puguin créixer fins a poder volar és que no entrin persones ni gossos durant el període de cria. Una altre acció important que es duu a terme en aquestes platges és la neteja manual dels residus, deixant a la platja les restes orgàniques (algues, branques, trossos de canyes etc.), on els corriols situen els nius i que son els substrat per a diversos insectes dels quals s'alimenten.

L'entitat Ecologistes en Acció atorga el distintiu de Platges Verges des del 2009 als trams de litoral català que es mantenen en estat natural, lliures d'agressions urbanístiques i industrials. El guardó té com a objectiu reconèixer i valorar els esforços que fan els municipis i entitats socials per mantenir aquestes platges en estat natural, amb el mínim d'alteracions antròpiques.

És el segon cop que Viladecans rep aquest reconeixement per l'estat de conservació d'aquestes platges, les quals mantenen el seu elevat valor natural i paisatgístic gràcies a les accions de conservació que es duen a terme i al respecte de les usuàries que les visiten. Cal remarcar que, segons una enquesta de l'Ààrea Metropolitana de Barcelona, l'aspecte més ben valorat per les persones que visiten aquestes platges és justament la presència d'un paisatge natural, lliure d'edificacions, com el que es dóna en aquestes dues platges.

Aquest guardó de platges verges ens encoratja a continuar treballant en la conservació dels espais naturals del delta del Llobregat i, en concret,  d'aquest tresor de platges en un litoral tant urbanitzat i massificat.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org