Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

17/10/2022
Una desena de voluntaris i voluntàries de Creu Roja dediquen un matí a arrencar plantes exòtiques invasores de la pineda litoral del delta del Llobregat.

El dissabte 15 d'octubre una desena de voluntaris i voluntàries de Creu Roja van dedicar tot el matí a l'extracció de plantes exòtiques invasores a la Pineda de Can Camins. Aquesta és una activitat que contribueix a la millora de l'estat de conservació dels espais naturals i que s'emmarca en el Conveni de col·laboració que tenen signat el Consorci i la Creu Roja.

El Consorci desenvolupa un programa de control d'espècies exòtiques invasores i, periòdicament, duu a terme accions de retirada d'aquestes, especialment d'aquelles que perjudiquen o provoquen més alteracions als ecosistemes deltaics. Els hàbitats més afectats per aquest fet són les pinedes litorals, a causa de l'expansió d'espècies plantades en els enjardinaments dels antics càmpings i urbanitzacions.

La jornada de voluntariat ambiental del dissabte 15 d'octubre va consistir en l'arrencat de plantes exòtiques de la pineda de Can Camins. En aquesta pineda la vegetació exòtica que trobem prové de l'enjardinament de les cases que hi havia abans que aquest fos afectat per les obres d'ampliació de l'Aeroport. Algunes de les plantes de jardí tenen caràcter invasor, que vol dir que competeixen amb les espècies autòctones i poden afectar negativament l'hàbitat que colonitzen. Així trobem espècies exòtiques com el lligabosc del japó, el pitòspor, el miraguà o el seneci que han anat colonitzant el sotabosc de la pineda al llarg dels anys, impedint el creixement de les espècies pròpies d'aquest hàbitat tant escàs i valuós. És imprescindible retirar aquestes plantes de jardineria per recuperar aquest espai natural.

Les Assemblees locals de Creu Roja del Prat de Llobregat i Viladecans tenen la voluntat de proporcionar informació i conscienciar la societat sobre la importància de la protecció del medi natural en general i dels espais naturals del delta del Llobregat en particular, i així impulsen campanyes i activitats on té molta importància la vessant formativa i de participació de la ciutadania, com la que s'ha fet aquest dissabte al Delta del Llobregat.

El passat dissabte, al llarg de tot el matí, l'equip de voluntaris i voluntàries de Creu Roja, dirigit per tècnics del Consorci, va actuar en un sector de la pineda molt colonitzat per plantes exòtiques i en va extreure al voltant de 180 Kg d'espècies com Senecio angulatus, Lonicera japonica, Agave americana o Uncaria tomentosa. L'arrencat d'aquestes plantes es va fer amb molta cura per tal de no deixar arrels ni propàguls que puguin recolonitzar l'espai.

Un cop acabada la feina, es va cloure la jornada visitant la torre-mirador de l'Illa, des de on van poder gaudir de la impressionant vista panoràmica de la platja, l'Aeroport, els massissos muntanyosos que ens envolten, el mar de pins de l'espai natural de la Ricarda i de la pineda de Can Camins i, una mica més lluny, el riu Llobregat i el Port de Barcelona. Igualment, des d'aquest mirador privilegiat, van poder prendre consciència de l'mpacte que han tingut les infraestructures al territori, i de la pressió a la que estan sotmesos els espais naturals a l'actualitat; i refermar la seva voluntat de contribuir a la protecció i conservació de la natura al delta del Llobregat i arreu.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org