Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

18/10/2022
Ajut per al projecte de condicionament i millora de l'espai natural del Remolar-Filipines per a l'educació ambiental.

El Consorci dels espais naturals del delta del Llobregat ha estat beneficiari de l'ajut per al projecte de Condicionament i millora de l'espai natural del Remolar-Filipines per a l'educació ambiental, de la convocatòria de subvencions als espais naturals del Catalunya, als hàbitats i les espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya (operacions 04.04.01) per un import de 53.676,60 € (43% FEADER i 57% Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural).

Cada any, prop de 20.000 escolars de tot Catalunya visiten els espais naturals del delta del Llobregat. Sens dubte, la proximitat a les principals ciutats metropolitanes, i les condicions excepcionals d'observació de flora, fauna i paisatge fan d'aquest entorn natural una autèntica escola de  natura i de sensibilització ambiental. El Remolar-Filipines, amb els seus itineraris relativament curts i la diversitat d'hàbitats que es pot observar en tan sols mig matí és l'espai escollit per la majoria d'escoles i instituts.  

L'objectiu del projecte ha estat millorar tant les condicions de recepció dels grups escolars com les condicions per desenvolupar les activitats relacionades amb la biodiversitat de la maresma i amb l'observació de la flora i la fauna aquàtica.

Les actuacions han consistit, per una banda, en el condicionament d'un espai de reunió dels  grups escolars, en el que s'han instal·lat dues carpes permanents, que permeten fer un presentació o cloenda de la visita que es fa al llarg de la jornada, en un espai aixoplugat i a l'ombra però alhora a l'aire lliure i en consonància amb l'entorn natural.

D'altra banda, s'ha excavat el terreny per generar una nova zona d'inundació de diferents fondàries on es plantaran exemplars de diverses espècies característiques de la maresma, amb el que a més d'incrementar l'extensió d'un dels hàbitats d'interès comunitari s'ha generat un espai d'aprofitament pedagògic enmig de l'itinerari que més utilitzen les escoles. Tanmateix s'ha millorat l'accessibilitat a la zona d'aigües permanents amb la instal·lació d'una tarima que millora les condicions d'observació de la fauna associada, creuant el cinyell de canyís i arribant amb comoditat i seguretat a la vora de l'aigua sense enterbolir-la.

L'import de l'ajut atorgat ha estat de 53.676,60 ?, que representa el 90% del cost de la totalitat del projecte, essent el 43% provinent del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el 57% del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Les tres actuacions que composen el projecte han estat molt respectuoses amb la diversitat biològica de l'indret alhora que aporten elements que la potencien i contribueixen a divulgar-la. Són recursos molt versàtils, que tot i estar pensats per al públic escolar, es poden utilitzar com a suport a les visites guiades, i als tallers i activitats adreçats al públic de cap de setmana. 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org