Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

09/01/2024
Actualització de la Llista Patró dels Ocells del Delta del Llobregat 2023

La nova Llista Patró dels Ocells del Delta del Llobregat, publicada recentment incorpora dues espècies noves respecte a la última actualització al 2022. El delta del Llobregat, amb 358 espècies diferents d’aus, és un dels espais naturals protegits amb major diversitat d’ocells d’Europa.

El nombre total d’aus d’un territori és un indicador de la seva biodiversitat. Determinar quina espècie exactament passa a formar part de la anomenada Llista Patró, és una tasca de persones expertes, i està subjecta als avenços científics en la matèria, i a les observacions que es van succeint. A la Llista Patró dels Ocells del Delta del Llobregat s’inclouen 358 espècies dins la categoria A, B i C, dues espècies més respecte a l’anterior edició 2022. I manté un total de 67 espècies dins la categoria D i E. Cal tenir en compte que aquestes darreres, no formen part de la llista oficial.

 

A més, la Llista inclou les anomenades rareses, que ajuden a vincular els nostres espais naturals amb el turisme ornitològic o birdwatching, fenomen que atrau cada vegada més persones d’arreu del món aficionades a les aus i que posiciona el delta del Llobregat com un punt d’alt interès.

 

La primera de les dues noves espècies afegides és la baldriga cendrosa atlàntica, un ocell marí observat en dues ocasions, el 10 i el 14 de juny de 2022, des d’un vaixell davant les platges del Prat de Llobregat per l’ornitòleg Pep Arcos durant un estudi de l’avifauna marina a Catalunya. Com el seu propi nom ens indica, aquesta espècie de baldriga és comuna a l’oceà Atlàntic, però molt rarament és observada a la Mediterrània.  

 

La segona espècie és un tipus de cotorra, l’aratinga mitrada, que forma part d’una de les espècies introduïdes als nuclis urbans de la ciutat de Barcelona, però que ara ja es considera que manté una població autosuficient com per afegir-la a la categoria C de la Llista Patró del Delta del Llobregat.

 

La Llista Patró d’Ocells del Delta del Llobregat 2023 està disponible en format pdf a l’apartat zona ornitològica del lloc web dels espais naturals del delta del Llobregat www.deltallobregat.cat i al bloc d’ocells del Delta del Llobregat on es mostren les darreres novetats   ornitològiques  www.consorcideltallobregat.blogspot.com

 

Foto: Pep Arcos

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org