Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

03/07/2025
El Consorci del Delta del Llobregat i la Fundació CRAM sumen esforços per la vigilància de les zones de nidificació d'aus com el corriol camanegre a les platges protegides del delta del Llobregat

Enguany voluntaris i voluntàries del CRAM (Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins) vigilaran les zones de nidificació de les platges protegides del delta del Llobregat, i més concretament la platja del Remolar del Prat.

Al litoral del delta del Llobregat, l’espècie emblemàtica i indicadora de l’estat de salut de les nostres platges és el corriol camanegre, una au protegida que tot i patir un descens important en el nombre de parelles reproductores, sobre tot a partir dels anys 2000, ha estabilitzat la seva població reproductora en els darrers anys, al voltant de les 10-15 parelles.

El Corriol camanegre (Charadrius alexandrius), una espècie catalogada com a vulnerable a Catalunya, havia arribat a tenir al delta del Llobregat una població de 105 parelles l’any 1989, i va arribar a mínims històrics l’any 2011 amb 5 parelles, una xifra que feia patir per la seva supervivència.

Els censos que realitza el personal del Consorci durant el període de nidificació de l’1 de març al 31 de juliol,  ofereixen signes d’una lenta però progressiva recuperació. L’any 2022 es van detectar 14 parelles front les 10 de la temporada anterior. El 2023 van tornar a fer niu 14 parelles, i el 2024 novament van ser 10. Durant aquests anys, tots els nius s’han localitzat a les platges protegides del litoral del Prat, entre les desembocadures del Riu i l’estany de la Ricarda, unes platges sense ús públic durant tot l’any, tot i que l’any passat dues parelles van fer niu a la platja del Remolar de Viladecans, on feia molts anys que havia deixat de nidificar.

A començaments del 2025, el Consorci que gestiona els espais naturals del Delta del Llobregat, incloses les platges, a més de les accions habituals per afavorir la nidificació d’espècies litorals com el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), mitjançant la prohibició d’accés durant tot l’any a la platja de Ca l’Arana i Bunyola-Carrabiners-Semàfor o el tancament en temporada de cria, de l’1 de febrer al 31 de juliol, de la platja del Remolar de Viladecans; ha tancat també en aquestes mateixes dates, una part de la platja del Remolar del Prat. Es tracta del darrer tram de platja, de 260 m de longitud.  En paral·lel va demanar col·laboració a la Fundació CRAM  per vetllar per la tranquil·litat de l’hàbitat d’aquestes aus a través del seus voluntaris i voluntàries.

La tasca que desenvolupa el voluntariat del CRAM és molt important, no només perquè informa del motiu de la prohibició d’accés a aquest tram de platja  i la necessitat de respectar-la, sinó també perquè contribueix a conscienciar sobre la necessitat de protegir el nostre litoral i en concret les platges naturals amb  flora i fauna autòctones.  Val a dir que les platges amb hàbitats dunars son molt escasses al nostre país a causa de la gran urbanització del litoral. Al Delta del Llobregat la protecció de les dunes i la seva biodiversitat va començar a finals dels anys 80 del segle passat i ha permès al llarg dels anys anar recuperant els hàbitats dunars i endreçant els usos a les platges protegides per fer compatible la conservació de la biodiversitat amb l’ús social d’aquestes.  

Així, la Fundació CRAM ha organitzat el seu voluntariat i ara mateix s’està duent a terme una vigilància presencial en diferents franges horàries especialment els caps de setmana i festius.  

En el que portem de temporada s’han detectat 2 nius de corriol camanegre a la platja del Remolar del Prat, que seran custodiats pels voluntaris i voluntàries del CRAM, fins al 31 de juliol, en que finalitza el període de nidificació. Un d’aquests nius ha eclosionat recentment i ja tenim els tres polls de corriol caminant per la platja.

El corriol camanegre és una espècie protegida per la normativa catalana i europea i és responsabilitat del Consorci dels espais naturals del delta del Llobregat garantir les condicions de tranquil·litat a les platges per afavorir la seva reproducció. Fins ara, tot indica que les mesures aplicades els últims anys: tancaments, campanyes informatives,  neteges manuals, protecció de nius amb gàbia, etc. han contribuït a la recuperació de l’espècie, però no han estat suficients. Aquest any, gràcies a la Fundació CRAM i el seu equip de voluntariat, es veu una mica més a prop aconseguir que el corriol camanegre torni a colonitzar progressivament les platges naturals on havia nidificat en el passat.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org