La població reproductora experimenta un lleuger augment respecte l’any passat, amb dos nius més. Les mesures de protecció i gestió de l’hàbitat que s’estan aplicant comencen a donar els seus fruits, i l’èxit d’eclosió assolit aquest any, convida a un cert optimisme de cara a la futura recuperació de l’espècie.
A finals del mes de juliol es dona per finalitzada la temporada reproductora del Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) al delta del Llobregat. Bona part dels exemplars juvenils ja són capaços d’emprendre volades cada cop més llargues i, juntament amb els adults, aniran abandonant progressivament la zona per passar els mesos d’hivern en àrees més adequades.
La temporada d’enguany ha estat especialment esperançadora. S’han localitzat un total de dotze nius, dos més que l’any anterior, tots ells situats a les platges protegides entre les desembocadures del riu Llobregat i la del Remolar. Tot i que es tracta encara de xifres força baixes —sobretot si tenim en compte que a inicis dels anys 2000 hi havia prop d’un centenar de parelles reproductores—, les bones perspectives venen donades per l’elevat èxit d’eclosió.
Aquesta espècie de limícola és especialment sensible tant a les condicions ambientals com a la presència de depredadors. Per aquest motiu, any rere any, el Consorci que gestiona els espais naturals, en col·laboració amb els ajuntaments del Prat de Llobregat i Viladecans, i altres entitats com el CRAM, intensifica els esforços per minimitzar les pertorbacions. Una de les principals actuacions és el tancament temporal de diversos trams de platja per afavorir la nidificació, com és el cas de la platja del Remolar. A més, es duu a terme un seguiment molt acurat de l’espècie per localitzar els nius el més aviat possible i protegir-los mitjançant gàbies que impedeixen l’accés de depredadors naturals com la guineu o el senglar. La Fundació CRAM a la seva vegada també ha participat mitjançant el seu voluntariat que ha vigilat durant els caps de setmana i festius els nius.
Gràcies a aquestes mesures de conservació, nou dels dotze nius han aconseguit eclosionar amb èxit, i dos més han fet una segona posta també reeixida. En total, s’ha assolit un 75 % d’èxit d’eclosió, una xifra notablement superior a la mitjana registrada en altres zones de reproducció de l’espècie a Espanya.
Foto: Consorci Delta Llobregat. Ferran López