Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Vegetació i fauna

Imatge de complement

El delta del Llobregat destaca per la diversitat de les comunitats vegetals que acull i per la raresa d’algunes de les espècies més emblemàtiques que hi trobem. La barreja d’aigües dolces i salades, els terrenys sorrencs i argilosos, la inundació ocasional o permanent són factors que expliquen la diversitat i la singularitat de la vegetació deltaica. Acull exemples significatius de la vegetació dels aiguamolls i dels sorrals costaners, així com algunes de les millors àrees de pineda litoral de pi pinyer sobre dunes del nostre país, amb una gran riquesa en fongs. Una mostra de la riquesa botànica del Delta és que entre les plantes superiors s'han citat recentment 1056 espècies, 629 de les quals han estat trobats dins de les àrees protegides ("catàleg florístic del delta del Llobregat", VV.AA.)

El delta del Llobregat és molt important per a l’avifauna, ja que és un punt estratègic dins la ruta migratòria de la Mediterrània occidental que uneix Europa i Àfrica. Per això va ser declarat Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), perquè acull importants poblacions d’ocells d’interès comunitari prioritari.

Hi destaquen importants poblacions nidificants de cames llargues, corriols camanegres, corriols petits i cabussets. També hi nidifiquen altres espècies de distribució molt restringida a Catalunya, amb una o dues úniques zones de cria al país, com el bec d’alena, la perdiu de mar, el xatrac menut i l’ànec blanc. Les poblacions d’ocells hivernants també són de gran interès, en sobresurten els anàtids de diferents espècies.

El delta del Llobregat acull regularment 3 de les 15 espècies en perill crític d’extinció a Espanya: el bitó, la baldriga balear i l’àliga pescadora. D'aquestes 15 espècies, 7 més hi han estat citades o hi són presents en migració. A més de les espècies en perill crític, s'hi poden trobar tàxons en perill, vulnerables i quasi amenaçats.

També hi ha una destacada població autòctona de tortugues de rierol i de fartets, petit peix endèmic dels aiguamolls litorals de l’oest del Mediterrani. Als sorrals costaners destaca la població de l’escàs sargantaner petit.

Entre els mamífers, destaca la població de ratpenats, si bé no és tan nombrosa com fa uns anys: espècies migradores com el ratpenat de Nathusius i altres espècies que crien en els massissos del voltant utilitzen el Delta com a zona d’alimentació.

Els invertebrats no són tan coneguts. Tot i així, moltes espècies escasses i amenaçades habiten al Delta.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org