Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

01/10/2014
Projecte per recuperar els prats salins de la maresma de les Filipines i la seva biodiversitat

Aquest estiu, el Consorci a dut a terme un projecte per afavorir la biodiversitat a la maresma de les Filipines, consistent en la recuperació dels prats salins que havien estat envaïts per jonqueres.

Imatge de complement

Els prats salins i els herbassars humits són hàbitats molt escassos que alberguen espècies vegetals i animals d'especial interès. A la maresma de les Filipines, aquesta biodiversitat havia anant minvant en els últims anys degut a l'expansió de les jonqueres de jonc agut (Juncus acutus). 

Aquest tipus de jonqueres son hàbitats molt tancats, amb baixa diversitat vegetal i on poden viure i alimentar-se molt poques espècies animals, a diferència dels prats salins, més oberts, i on trobem una gran varietat d'espècies de plantes i que son importants espais de refugi, cria i alimentació per a moltes aus aquàtiques, invertebrats i amfibis.

Les Filipines és la maresma de major extensió del delta del Llobregat, amb una superfície de 64 hectàrees, de les quals una quarta part estaven ocupades per jonquera densa de jonc agut.  L'actuació s'ha centrat en 6 hectàrees de jonqueres en el sector més proper a la C-31, on la densitat era molt elevada.

El jonc agut és una planta que forma grans tofes amb tiges dures i punxegudes, i que els ramats de cavalls i ovelles que s'utilitzen per pasturar les maresmes no es mengen. És per això que la recuperació dels prats humits s'ha basat en l'eliminació d'aquesta jonquera amb maquinària. Una excavadora ha arrencat de soca totes les mates de jonc i les ha apilat en un cordó pel perímetre de l'espai. Amb el pas del temps els joncs es descompondran i el cordó s'integrarà a l'espai.  S'han conservat els peus d'espècies vegetals d'interès que hi havia entre els joncs, com ara salicòrnies, malvins i ensopegueres, que son espècies pròpies de les comunitats vegetals que es volen recuperar.

El següent pas, ara que no hi ha joncs, és inundar de forma controlada aquest sector de la maresma a partir dels canals propers, amb l'ànim de crear espais oberts d'inundació somera que són molt atractius per a la fauna aquàtica. D'altra banda, cal assegurar també que no tornarà a desenvolupar-se la jonquera, i per això es controlarà amb pastura i sega les mates de jonc que puguin aparèixer per germinació de les llavors.

La natura és molt agraïda i aquest principi de tardor ja s'han començat a veure els primers efectes positius de l'actuació: diverses espècies d'ànecs i d'ocells limícoles s'alimenten i descansen en els prats recuperats.

 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org