El diumenge 24 de maig es va celebrar als espais naturals del Riu, al Prat, i a les Basses de Can Dimoni, a Sant Boi. el Dia mundial de la Biodiversitat. En aquesta ocasió es van fer activitats centrades en l’efecte de les espècies al·lòctones invasores. El proper cap de setmana es faran activitats al Remolar-Filipines al voltant del mon de les abelles i la seva importància per a la biodiversitat.
El passat diumenge, 43 persones van poder participar en dues visites guiades, una als espais naturals del Riu i altra a les Basses de Can Dimoni, on a més d’observar la biodiversitat de l’ecosistema deltaic, es va aprofundir en els problemes que generen les espècies invasores com les tortugues de florida o els crancs de riu americà.
Les espècies exòtiques invasores són animals, plantes o altres organismes introduïts per l’esser humà fora de la seva àrea de distribució natural, on s’estableixen i dispersen, provocant un impacte negatiu a l’ecosistema i les espècies locals.
Segons la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) les espècies exòtiques invasores representen la segona causa de pèrdua de biodiversitat a nivell mundial, després de la destrucció hàbitats. El delta del Llobregat no és una excepció i per això des del Consorci s’actua i es desenvolupen programes de prevenció, gestió i seguiment i s’exerceix un control actiu sobre aquestes. Tanmateix, s’organitzen jornades com la del diumenge per sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica.
El proper diumenge 31 de maig, i com a continuïtat de la celebració del Dia Mundial de la Biodiversitat es podrà participar en una jornada d’activitats; a l’espai natural del Remolar-Filipines, a Viladecans, que tractarà sobre el mon de les abelles, i que servirà per divulgar la importància d’aquests insectes i la d'altres pol·linitzadors per al manteniment de la biodiversitat del planeta. El 71 per cent dels principals cultius a nivell mundial i prop del 90 per cent de les plantes amb flor silvestres depenen de la pol·linització per insectes.
Dia Mundial de la Biodiversitat
L’assemblea general de les nacions unides va declarar el 22 de maig dia mundial de la diversitat biològica, coincidint amb l’aniversari de l’aprovació del conveni sobre la biodiversitat el 1992. Des de aleshores desenes de països i organitzacions aprofiten aquesta data per a posar en valor la riquesa biològica del planeta.
La biodiversitat fa referència a la diversitat, no sols d’organismes que poblen el planeta, sinó també d’ecosistemes i fins i tot a la variabilitat genètica dins d’una mateixa espècie. Les relacions establertes entre aquestes comunitats, espècies, individus, fruit de milions d’anys d’evolució, és la que permet que el nostre planeta sigui habitable.
En les darreres dècades el planeta ha patit un procés d’extinció massiva causat per multitud d’accions directes i efectes secundaris que l’esser humà provoca en el seu entorn. L’empobriment de varietats agrícoles, d’espècies salvatges claus en els cicles dels elements o d’ecosistemes on viuen vegetals amb propietats terapèutiques encara per descobrir, posen en perill la pròpia pervivència de la nostra espècie. La biodiversitat ha esdevingut un indicador de la salut del planeta i la seva conservació una estratègia per a arribar a un desenvolupament sostenible.
El delta del Llobregat, amb la varietat d’ecosistemes presents (aiguamolls, pinedes, platges, zones agrícoles...) i la diversitat d’espècies que hi habiten (de la qual les 338 espècies d’ocells observades son una mostra espectacular) constitueix un lloc excepcional. A més la responsabilitat de protegir aquests ecosistemes i espècies va més enllà de mantenir una biodiversitat local, doncs el delta és una de les estades clau en la ruta migratòria dels ocells entre Europa i Àfrica.