Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

21/03/2016
S’instal·len pastors elèctrics a les illes dels espais protegits per preservar les colònies d’aus

Abans de la temporada de cria de l’avifauna s’han col·locat diversos fils electrificats a algunes de les illes dels espais naturals protegits per preservar els nius de les aus nidificants dels atacs dels porcs senglars. 

Des de finals dels anys 90 del segle passat els senglars han recolonitzat el Delta del Llobregat, procedents de Collserola i del Garraf. Als Espais Naturals del delta del Llobregat s’ha comprovat l’impacte que els senglars provoquen en les poblacions d’orquídies; i és per això que, des de l’any 2013, s’han instal·lat pastors elèctrics a les àrees de gran concentració d’orquídies, que han permès combatre la depredació d’aquests mamífers amb molt bons resultats.  

L’impacte que provoquen els senglars en les aus nidificants també és molt notable, especialment en les aus que nidifiquen a terra, com és la gran part de les aus aquàtiques del Delta. Aquest és més important sobre aquelles espècies que solen nidificar en colònies, com les Cames llargues, ja que en una sola nit els senglars poden arrasar una colònia sencera. Cal tenir en compte que fora dels espais naturals protegits pràcticament no queda cap altre lloc per a la nidificació d’aquestes aus al Delta.

Donada l’eficàcia de l’ús del pastor elèctric per a protegir les orquídies, i amb l’objectiu de recuperar part de les colònies d’aus aquàtiques nidificants, aquest any s’ha procedit a col·locar aquest sistema per impedir l’accés de depredadors en algunes illes de la maresma del Remolar i de la llacuna de cal Tet. Aquests pastors elèctrics romandran instal·lats durant l’època de cria del 2016, segurament fins a finals de l’agost.

S’ha decidit col·locar els pastors elèctric en aquestes illes donat que històricament eren zones que els ocells aquàtics colonials havien utilitzat, precisament per a estar salvaguardats dels depredadors terrestres, com els gats,  que en ocasions entren en aquests espais. Des de començaments de l’any 2000 un altre depredador terrestre, la guineu, s’ha instal·lat al Delta, després d’haver desaparegut als anys 80 del segle passat.

Però de tots aquests depredadors, els únics que normalment travessen l’aigua fonda són els senglars. Per això s’han col·locat els pastors elèctrics a les illes, per a evitar l’entrada d’aquests mamífers.

La col·locació d’estructures artificials, com els pastors elèctrics, pot alterar temporalment el paisatge de les llacunes i maresmes, però considerem que és una mesura imprescindible per conservar les àrees de nidificació de les aus.

Autors fotografies: Pastor elèctric col·locat en una de les illes de la maresma del Remolar, personal del Consorci; Exemplar de senglar travessant la maresma del Remolar, Pedro Bescós

 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org