Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

15/06/2016
146 parelles de Gavina Corsa nidifiquen a l’Illa del Molí, al delta del Llobregat

Aquest any 2016 han nidificat 146 parelles de gavina corsa al delta del Llobregat, traient més de 50 pollets. La Gavina corsa és una espècie endèmica de la Mediterrània, i escassa, ja que cria en llocs molt localitzats. Segons el Consorci del delta del Llobregat, els esforços dedicats per a aconseguir la màxima tranquil·litat a l’illa del Molí és el que més ha contribuït a la mantenir la nidificació d’aquesta espècie al delta del Llobregat.

La Gavina corsa té una distribució mundial que es limita a la Mediterrània, i que hiverna principalment a Mauritània. 

A Catalunya nidifica amb regularitat al delta de l’Ebre. L’any 2009 va començar a nidificar al Delta del Llobregat, essent fins al moment l’única colònia fora del delta de l’Ebre. Durant els últims anys s’han instal·lat noves colònies en altres llocs, principalment en ports, com el de Sant Carles de la Ràpita, el Port de Tarragona o, recentment, el Port de Barcelona.

La colònia del delta del Llobregat va anar en augment i l’any 2012 ja n’hi havien 633 parelles (de les quals 546 es localitzaven a l’illa del Molí). L’any 2014 es van censar 608 nius en aquesta illa, el màxim assolit en aquest lloc.

Entre l’any 2009 i l’any 2013 l’èxit reproductor de la colònia va ser molt gran, sortint endavant molts pollets, alguns dels quals s’anellaven una vegada ja eren grans.

Però l’èxit reproductor que havia tingut la gavina corsa a l’illa del Molí fins l’any 2013, va canviar a partir del 2014, any que només es van localitzar i anellar 21 pollets, quan s’esperaven centenars. L’any 2015 la colònia de l’illa del Molí es va reduir, amb només uns 213 nius, i amb un nou fracàs reproductor (170 nius abandonats!).

Les temporades 2014 i 2015 es van apuntar diverses causes per a explicar aquests fracassos reproductors, com el mal temps, la presència de rates, les molèsties ocasionades per pescadors furtius... Aquesta última és la causa que va cobrar més força, a partir de diversos indicis, com ara les inspeccions nocturnes realitzades pels Mossos d’Esquadra, en les que es van detectar pescadors en les proximitats de l’illa del Molí.

Davant el gran perill que la colònia de gavines corses de l’illa del Molí desaparegués per molèsties causades per pescadors furtius (no hem d’oblidar que tot el tram final del riu Llobregat és Refugi de pesca i la pesca està prohibida), des del Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del delta del Llobregat es va sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que prengués mesures de protecció i es va suggerir la contractació d’un servei nocturn de vigilància permanent durant l’època de cria, al qual se sumarien els reforços que poguessin efectuar els Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Policia Local del Prat i Policia Portuària.

Finalment la Generalitat va aconseguir que el Port de Barcelona contractés aquest servei de vigilància nocturna, com a part de les mesures correctores dels accessos ferroviaris al Port, ja que el projecte per a millorar aquests accessos contempla la construcció de diverses vies ferroviàries pel marge del riu, a pocs metres de l’illa del Molí. 

El Servei de Vigilància Nocturn va començar a mitjans de març, quan ja comencen a instal·lar-se les Gavines corses a l’illa del Molí. Gràcies a les actuacions d’aquest Servei, conjuntament amb les actuacions dels agents de l’autoritat dels altres cossos, s’han denunciat 37 pescadors nocturns que podien haver provocat un nou fracàs reproductor de les gavines corses.

Cal remarcar que la vigilància diürna durant tot el període de reproducció s’ha exercit per part del Servei de Vigilància del Consorci i per part del personal del Consorci, que ha estat atent en tot moment a qualsevol incidència.

D’aquesta manera s’ha aconseguit que les Gavines corses del delta del Llobregat no tornin a fracassar i no acabin abandonant el Delta.

Aquest any s’han comptabilitzat 146 nius i s’han localitzat i anellat 56 pollets. El nombre de parelles reproductores ha estat menor que l’any passat, a causa del fracàs reproductor del 2015, i segurament també perquè enguany s’ha instal·lat una nova colònia al Port de Barcelona, amb 336 parelles, que probablement ha atret una part de les parelles que abans niaven a l’illa del Molí.

Tant les parelles de gavina corsa de l’illa del Molí, com les del Port de Barcelona formen part de la mateixa colònia, que s’ha dispersat cercant llocs tranquils on poder niar, fora de l’abast dels depredadors i de les molèsties humanes.

Segons Francesc Xavier Santaeufemia, Tècnic de Preservació del Consorci, “la Gavina corsa, espècie declarada vulnerable a Catalunya, necessita d’una gestió continuada i molt acurada per a poder seguir nidificant i criant amb èxit en un entorn metropolità i tant proper a molts nuclis urbans, el que implica una gran pressió humana. Per això el Consorci li dedica molts esforços, però cada any es veu clarament la necessitat d’una implicació major d’altres organismes, com la Generalitat, els Ajuntaments i el Port de Barcelona, a més dels diferents cossos de seguretat i protecció de la Natura”.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org