Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

14/12/2016
Increment dels programes educatius que incorporen l’anellament d’ocells

El curs 2016/17 s’està observant un increment de programes d’educació ambiental al delta del Llobregat que incorporen l’observació de l’anellament com a element destacat dins de les activitats que realitzen els alumnes en la seva visita als espais naturals.

L’anellament és un mètode científic que consisteix en la captura d’ocells mitjançant unes xarxes especials. Als ocells capturats se’ls prenen mesures com les mides de diferents parts del cos, el pes o la quantitat de musculatura i greix que hi ha al seu cos, s’anota la espècie, sexe i edat (si és possible conèixer-ho) i finalment se’ls posa una anella a la pota amb un codi que identifica l’exemplar i el país on s’ha anellat.

Gràcies a les dades que es recullen durant l’anellament, es poden conèixer moltes característiques d’aquestes aus, a més la troballa d’un algun animal amb anella, o la recaptura d’un exemplar anellat, ens pot donar informació dels moviment migratoris que realitzen les aus.

Els projectes d’investigació amb anellament han estat bàsics per a ampliar el coneixement d’espècies que sovint passen desapercebudes, obtenir dades a nivell global, però també de l’indret on viuen. L’anellament als espais naturals del delta del Llobregat també ens diu com evolucionen les poblacions, si troben refugi i aliment, de quins llocs ens venen els ocells, o a on se’n van. Tota aquesta informació és molt valuosa per a poder gestionar correctament els espais protegits.

Les persones que anellen tenen una gran experiència i una titulació específica que els autoritza a anellar ocells. Ningú que no tingui aquesta titulació pot fer aquesta activitat. Les xarxes sols poden ser utilitzades per ells i saben perfectament com treure d’elles els ocells sense fer-los cap mal. La manipulació i la pròpia anella estan pensades per a que no ocasionin patiment ni cap dificultats a l’animal.

L’observació d’aquesta activitat científica permet gaudir dels ocells de molt a prop, observar amb deteniment animals que d’altra manera restarien amagats entre la vegetació o sols veuríem breument en les seves volades d’arbre en arbre. Per això sovint hem incorporat anellaments oberts al públic dins de les activitats que s’han realitzat als espais naturals del delta del Llobregat.

Però el component didàctic que suposa, no sols observar ocells petits en mà, sinó tota l’activitat d’anellament com a exemple de metodologia científica de recollida de dades, ha estat aprofitat per algunes entitats per a incorporar-la dins dels seus programes d’educació ambiental. Aquests anellaments pedagògics han estat consensuats amb els tècnics del Consorci que determinen la quantitat i ubicació de les xarxes d’anellament, els dies i èpoques en que s’anella i les normes que s’han de seguir durant l’activitat. Alhora el Consorci també obté unes dades com a resultat de l’anellament, que serveixen per a el coneixement i la gestió de l’espai natural.

En el present curs, 236 alumnes ja han pogut gaudir d’aquests programes, i de moment està previst que uns 150 més en puguin gaudir el que resta de curs.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org