Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

22/02/2017
Voluntariat del Delta del Llobregat i del Club Nàutic Garraf realitzen una neteja de les vores del riu Llobregat

Les darreres pluges han fet baixar pel riu Llobregat gran quantitat de residus que han quedat retinguts als seus marges. El voluntariat dels espais naturals del delta del Llobregat, des del terra, i el del Club Nàutic Garraf, amb caiacs des de l’aigua, han fet una retirada manual d’aquestes restes.

Al llarg del temps, i degut a actituds poc cíviques, gran quantitat de residus es van depositant en diferents indrets de la conca hidrogràfica del Llobregat. Quan hi ha pluges intenses, com ha passat aquest mes de gener, tots aquests objectes són arrossegats pel riu que els porta a la desembocadura. D’aquesta manera els marges queden plens de restes de vegetació arrencada, però també d’ampolles, bosses, capses i tota mena d’objectes.

Les restes acumulades als marges no sols ofereixen un aspecte brut i desagradable als visitants d’aquests espais naturals, sinó que poden suposar contaminació de les aigües (per exemple pots de pintura que amb el temps acaben obrint-se i alliberant al riu el seu contingut), i risc directe per a la fauna que pot ingerir restes plàstiques o quedar atrapada enmig de tots aquests residus.

La neteja dels marges és molt dificultosa, tant pels problemes d’accés que ofereixen les pedres d’escullera que hi ha a la riba del riu, com per la impossibilitat d’arribar des del terra als canyissos que creixen dins de l’aigua i on queden retinguts part dels objectes.

El passat dissabte 18 de febrer un grup de 9 persones voluntàries dels espais naturals del delta del Llobregat i 12 més del Club Nàutic del Garraf, van estar netejant el marge dret del riu entre la torre-mirador de Cal Lluquer i la desembocadura. Els voluntaris del Club Nàutic van fer la neteja amb caiacs des de dins de l’aigua mentre els voluntaris dels espais ho feien des del terra.

L’accés amb caiac a aquest tram del riu està prohibit, de manera que l’acció es va fer fora de temporada de nidificació, amb una autorització especial i sota la supervisió dels tècnics del Consorci. L’entrada es va realitzar un per un i amb el màxim silenci. Les embarcacions tenien indicacions de resseguir el marge del riu sense allunyar-se d’aquest més de 15 metres. Les característiques dels caiacs (embarcacions sense motor) i el compliment escrupolós per part dels voluntaris i les voluntàries de les indicacions dels tècnics que supervisaven l’acció, va permetre reduir l’impacte, de manera que quan varem acabar a les 13 h el grup de flamencs, els ànecs blancs, el bec d’alena... que hi havia al riu, continuaven allà tranquil·lament.

Mentre, els voluntaris i les voluntàries dels espais anaven fent neteja manual des del terra i, quan era convenient, donant recolzament logístic als caiacs. D’aquesta manera, des de les 10 h i fins a les 13 h es va poder netejar bona part del marge del riu.

La quantitat de residus recollits ha estat significativa i la diversitat (joguines, cascs, bidons, capses...) ens fan reflexionar sobre la capacitat de la nostra societat per a produir objectes que ràpidament desaprofitem i la necessitat de fomentar la reducció, reutilització i reciclatge del residus.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org