Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

20/03/2017
Èxit en la nidificació de cames llargues als espais naturals protegits gràcies a la instal·lació de pastors elèctrics a diverses illes

Donat el bon resultat de l’any passat, aquest any es col·locaran altra vegada diversos fils electrificats en algunes de les illes del Remolar i de cal Tet, per a preservar els nius de les aus nidificants, com ara les Cames llargues, de la depredació dels porcs senglars. 

El tancament d’espais amb pastors elèctrics ja s’havia realitzat anteriorment als Espais Naturals del Delta per a protegir dels atacs de senglars zones amb gran densitat d’orquídies, amb una eficàcia provada.

L’any 2016 es van col·locar diversos pastors elèctrics en algunes illes de la maresma del Remolar i de cal Tet, per a protegir els ocells colonials que hi crien, com els Cames llargues, dels atacs dels senglars. Aquests mamífers segurament són els responsables de la desaparició de molts nuclis nidificants de Cames llargues del Delta. Els pastors elèctrics van romandre instal·lats durant l’època de cria, i després es van treure.

L’any 2016, concretament, es van col·locar pastors elèctrics en tres petites illes de la maresma del Remolar i en una illa de l’estany de cal Tet.

En el cas de la maresma del Remolar el resultat va ser prou satisfactori: 5 parelles van niar en una de les illes i 1 en altra d’elles. Els anys 2014 i 2015 no va nidificar cap parella en aquestes illes. Val a dir que en dues de les illes, tot i treure la vegetació abans de l’època de reproducció, el mes de maig aquesta tornava a ser tan densa i alta que va fer inviable la nidificació de més parelles de Cames llargues.

En el cas de l’illa de cal Tet van nidificar 13 parelles de Cames llargues, el que significa un gran èxit comparat amb els resultats dels anys anteriors, amb tan sols 5 parelles l’any 2014, i 4 l’any 2015.

Tant en el cas de la maresma del Remolar com en l’illa de cal Tet es va poder comprovar com els senglars van intentar entrar en diverses ocasions, fracassant en el seu intent gràcies als pastors elèctrics.

Davant aquests resultats, enguany es repetirà la protecció d’algunes illes amb el sistema de pastors elèctrics. Únicament quedaran excloses aquelles on no es pugui treure la vegetació, o on es preveu que aquesta es desenvolupi en excés durant els mesos de nidificació.

Segon els tècnics del Consorci, la col·locació de pastors elèctrics artificialitza una mica  el seu aspecte, però atès els bons resultats, ho considerem una mesura imprescindible per conservar les àrees de nidificació de les aus.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org