Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

23/05/2017
Invertebrats interessants a la pineda de can Camins

El passat dissabte 13 de maig, en una sortida amb públic a la pineda de can Camins, organitzada per l’Ajuntament del Prat, l’especialista en invertebrats, Diego Fernández, va localitzar algunes espècies molt interessants per a la biodiversitat del Delta.

 La sortida de camp, titulada “Descobreix la pineda de can Camins i els invertebrats que l’habiten” i guiada per l’especialista en invertebrats Diego Fernández; estava emmarcada en el mes de la Biodiversitat i en la celebració dels 30 anys d’educació ambiental al Prat.

Durant la passejada, en la qual van participar 26 persones, es van identificar 42 espècies diferents d’invertebrats, corresponents a 10 grups diferents, la majoria d’ells relativament comuns al Delta.

Entre les espècies més interessants van destacar dues espècies de formigues (Aphaenogaster senilis y Cataglyphis sp) que fins ara no s’havien detectat al Delta. Amb això la llista de formigues del Delta s’amplia de 17 a 19 espècies.

També va ser interessant la troballa del coleòpter Hymenoplia mieggi, que a la pineda de can Camins era freqüent, tot i que a la resta del Delta i de Catalunya és una espècie escassa.

Per últim, cal destacar la troballa d’una mosca-serp (del grup dels rafidiòpters), encara per classificar. Aquest grup d’invertebrats és rar al Delta i està poc estudiat a nivell de tot Catalunya.

Aquests invertebrats, molt interessants i descoberts en una simple passejada per la pineda de can Camins, demostren la rica biodiversitat que alberga el nostre Delta, i  especialment de zones ben conservades com aquesta pineda.

La pineda de can Camins, propietat d’AENA després de l’ampliació de l’Aeroport, és un espai protegit inclòs en la Xarxa Natura 2000, i gestionat pel Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta de Llobregat, amb la col·laboració de l’ajuntament del Prat de Llobregat. 

Els invertebrats tenen una gran importància per a la supervivència humana, malgrat ser percebuts com a animals insignificants o molestos. Amb sortides com aquesta es treballen actituds de respecte i aproximació al coneixement de la fauna invertebrada i la seva funcionalitat, amb l’objectiu de fomentar comportaments responsables envers la conservació del medi natural.

I és que els invertebrats, a més de les interaccions que estableixen amb altres organismes i la seva ràpida resposta davant les pertorbacions del medi, són un dels millors grups indicadors de l’estat i funcionament dels ecosistemes, i una excel·lent eina de gestió de les àrees naturals. Sense els invertebrats els ecosistemes serien incapaços de mantenir els seus processos ecològics.

En definitiva, conèixer la diversitat dels éssers vius, el seu origen i evolució, té un interès no solament acadèmic, sinó que resulta imprescindible per assegurar una correcta gestió del territori i del medi natural. Per això calen recursos per al seguiment de la Biodiversitat.

Descripció fotografia: Exemplar de mosca-serp, com la que s’ha trobat a can Camins

Autor fotografia: J.P.Lavigne. (http://aramel.free.fr/INSECTES11ter.shtml).

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org