Per segon any consecutiu s’han alliberat 22 exemplars de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) als Espais Naturals del Riu (estany de cal Tet), en el marc del projecte de conservació d’aquesta espècie que impulsen el Consorci dels espais naturals del delta del Llobregat i el ZOO de Barcelona.
La tortuga d’aigua ibèrica o tortuga de rierol és una espècie catalogada com a “vulnerable” per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN); això vol dir que les seves poblacions estan amenaçades si no es duen a terme accions de conservació.
Aquesta actuació és fruit del conveni de col·laboració signat el 2012 entre el Zoo de Barcelona i el Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat per a la conservació de la tortuga de rierol al delta del Llobregat. Les accions es concreten en la cria d’aquesta espècie a les instal·lacions del ZOO, l’alliberament dels exemplars nascuts als espais naturals del Delta per tal de reforçar les poblacions naturals, el seguiment de les tortugues alliberades i la sensibilització als visitants del ZOO dels valors naturals del Delta i dels problemes de conservació d’aquesta espècie.
El 2012 es va adequar una instal·lació al ZOO que recrea una bassa amb vegetació aquàtica autòctona, on es va col·locar una població reproductora de tortugues d’aigua i es va instal·lar senyalització informativa del projecte i del delta del Llobregat. L’any 2014 van néixer les primeres cries, fet que s’ha repetit els anys següents, i l’any 2016 es va produir el primer alliberament d’exemplars.
El dilluns 16 d’octubre va tenir lloc l’alliberament d’un total de 22 tortugues de rierol, 7 d’elles nascudes al Zoo de Barcelona i 15 provinents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), als Espais Naturals del Riu (cal Tet-ca l’Arana). Es tracta d’una zona humida de grans dimensions (110 hectàrees) amb hàbitats aquàtics diversos (zones inundació temporal, basses, estanys, canals i el tram final del riu) i gran disponibilitat d’aliment.
L’alliberament es realitza en aquestes dates per donar temps a les tortugues a aclimatar-se al nou hàbitat, abans de la hivernada.
Cada tortuga està marcada amb un codi específic al marge de la closca i s’han pres diverses mesures corporals abans de l’alliberament. Això permetrà avaluar la seva adaptació a la natura en cas que siguin capturades en el programa de seguiment posterior que preveu el conveni.
A l’acte han assistit el director del Zoo de Barcelona, el cap de secció de biodiversitat dels serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, un representant del CRARC i la gerent del Consorci, a més de tècnics del Consorci i del Zoo. Tots ells han destacat el gran valor dels espais naturals del delta del Llobregat i el paper que el Zoològic té en la conservació de les espècies autòctones.