Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

14/12/2017
El 2017 s’acomiada al Delta amb un resum d’ocells observats força interessant

El delta destaca per la seva diversitat ornitològica i per ser un lloc de pas o d’estada i nidificació de moltes espècies d’ocells; també és relativament freqüent la presència de rareses. Els espais naturals del delta del Llobregat es troben en la ruta migratòria entre el Nord d’Europa i l’Àfrica i, i això el fa un lloc privilegiat per a les aus, sempre i quan aquestes trobin la qualitat d’hàbitat i la tranquil·litat necessàries.  

Els censos d’ocells hivernants del mes de gener obren les portes a un inici d’any força interessant. Les observacions de fins a quatre espècies considerades raresa a Catalunya, l’Oca de galta blanca, el Morell d’ulls grocs, fins a set individus diferents de Gavià del Caspi i una parella de Cornelles emmantellades, juntament amb altres observacions no menys rellevants com a l’estol d’unes dues mil Baldrigues balears ens indiquen, un cop més, la importància del delta per a tots aquells ocells que necessiten zones protegides per descansar durant els seus mesos d’hivernada.

La novetat ornítica més important durant el mes de febrer va ser, sens dubte, el Xarxet americà que representava una nova espècie a la Llista Patró dels Ocells del Delta del Llobregat, i que amb aquesta assoleix un total de 347 ocells. Com el seu propi nom ens indica, l’origen d’aquest ànec és nord-americà i es desplaça fins al sud de Mèxic per passar els seus mesos d’hivern, però es va desviar de la seva ruta i va arribar fins al Delta. Arribava també un immatur d’Àguila cuabarrada, possiblement procedent del proper Parc Natural del Garraf. I un primer Mosquiter ibèric en pas prenupcial apareixia a la Reserva Natural del Remolar-Filipines, al mateix temps que estols d’uns 400 Capons reials romanien pels prats inundables dels Espais Naturals del Riu reproduint veritables estampes que agraïen molts dels visitants.

Com ja és habitual, l’inici del pas primaveral sol coincidir amb el mes de març i amb aquest, moltes més observacions interessants. Becs planers, Agrons blancs, Polles pintades, Gavines cendroses i fins i tot, una Cuereta blanca endolada (subespècie britànica de la nostra cuereta), representaven una bona mostra.

El següent mes, s’observa un Xarxet marbrenc a les maresmes de cal Nani, una Cuereta groga balcànica i una Cuereta citrina, que feien arribar de diferents indrets a molts aficionats a l’ornitologia.

Per al delta, el mes de maig va esdevenir un mes històric. Per primer cop a la Península Ibèrica, una parella de Cornella emmantellada es reproduïa amb èxit als voltants del Prat de Llobregat. Aquest fet històric repercutia a nivell internacional dins el món dels ornitòlegs per la seva rellevància. Però a més, tres noves espècies d’ocells al delta van poder ser observades en aquest mateix mes: la Siseta cendrosa, el Falciot culblanc comú i el Pardal de passa!

Arribava el mes de juny i la migració primaveral finalitzava, malgrat estols de desenes de Flamencs o fins a dos Falcons de la Reina sobrevolen els diferents espais naturals. Mentrestant, les espècies nidificants assolien el seu punt més important. Les sis parelles reproductores de Xatrac menut i les seixanta-set de Cames llargues niaven amb èxit gràcies a les instal·lacions dels pastors elèctrics que evitaven l’accés a depredadors com el senglar.

Durant el mes d’agost i amb l’inici de la migració postnupcial era possible observar dues Cueretes citrines i un Xarxet marbrenc a la llacuna de cal Tet com a ocells més destacables.

Al setembre, més per excel·lència per a les rapinyaires, apareixien tres Falcons de la Reina, un Xoriguer petit, diversos Aligots vespers, Àguiles calçades, Àguiles pescadores, Milans negres, un Esparver cendrós i fins i tot un Voltor comú.

El pas migratori de tardor seguia durant el mes d’octubre amb un Corriol pit-roig a la platja del Remolar, un Mussol emigrant i una femella de Sisó entre d’altres espècies i finalitzava amb l’arribada d’una parella de Ànecs mandarins, una Calàbria agulla, una Calàbria grossa, una Piula grossa i un Mosquiter comú siberià.

Entrant ja a l’hivern, destaca la presència de diversos astors al Delta, alguns d’ells especialitzats en la captura de martinets blancs.

Un any més s’evidencia que el delta del Llobregat és un espai natural privilegiat per a l’observació d’aus,  tant per la diversitat d’espècies que es poden veure com per les condicions de l’observació, doncs aquestes es poden veure a molt poca distància, com per la poca distància a que es poden veure, fet que (fa les delícies)  és aprofitat per nombrosos ornitòlegs i fotògrafs de natura.

Autor fotografia: Israel González

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org