Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

11/03/2019
Tancament amb palissada de fusta d’una parcel•la de la platja de la Roberta per protegir les dunes i la nidificació

El Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta ha dut a terme el tancament d’una de les parcel·les de la platja de la Roberta, al municipi del Prat, amb l’objectiu de preservar l’hàbitat dunar i potenciar la nidificació d’espècies com el corriol camanegre i el corriol petit.

 Les àrees protegides del delta del Llobregat tenen uns sis quilòmetres de zona litoral, situats en els municipis del Prat i de Viladecans, amb un elevat valor natural, ja que conserven les comunitats vegetals i animals pròpies dels sorrals costaners i en una part important d’elles es compatibilitza l’ús públic de platja amb la conservació dels seus hàbitats. 

Una de les característiques principals d’aquestes platges son les dunes, un hàbitat natural molt escàs al litoral català que alberga una flora i fauna molt singular i especifica d’aquest ecosistema. Les dunes son també una estructura fonamental per apaivagar l’efecte de la regressió litoral i de la previsible pujada del nivell del mar degut al canvi climàtic. Son, per tant, espais que cal protegir i promoure pels seus importants valors ambientals i socials.

L’ajuntament del Prat de Llobregat i el Consorci dels espais naturals fa anys que treballen en la protecció d’aquestes platges. El Consorci estableix els criteris que han de contribuir a la conservació d’aquests espais dunars i els seus valors naturals. En aquest sentit planifica i executa determinades accions. També estableix els criteris d’intervenció d’altres administracions com per exemple els ajuntaments, pel que fa a l’ús públic; o l’AMB, pel que fa al sistema de neteja.

Una de les accions que s’han dut a terme recentment ha estat la instal·lació d’una palissada de fusta a una parcel·la de la platja de la Roberta, al municipi del Prat de Llobregat. L’objectiu és la protecció dels valors naturals d’aquesta platja i la seva integritat ecològica front l’elevada pressió humana que pateix aquest tram de litoral. Aquesta actuació l’ha sufragat integrament l’ajuntament del Prat de Llobregat.

Al llarg dels anys s’han provat altres mètodes de protecció d’aquestes platges, com el tancament amb cordes i estaques, però s’ha demostrat que aquest tipus de tancat tot i que dissuadeix, no és efectiu per aturar l’entrada de persones i gossos. Per això es va optar per la instal·lació de la palissada que impedeix físicament l’accés a la zona dunar. El fet que aquesta estigui formada per pals verticals amb una separació de 12-15 cm entre ells, fa que sigui permeable al pas de la petita fauna terrestre que habita les platges naturals, com ara rèptils (sargantanes i serps), mamífers (eriçons), invertebrats i els polls de corriol camanegre o petit. En canvi atura el pas dels depredadors oportunistes d’aquesta fauna com ara senglars, gats i gossos.

El Consorci partia de l’experiència prèvia molt positiva a la platja del Remolar-Viladecans, doncs gràcies a la palissada va augmentar el nombre de nius de les dues espècies de corriol i es va enregistrar un elevat èxit reproductor, fet que no es registrava des dels anys 90.

S’ha escollit aquesta parcel·la perquè és aquí on s’ha dut a terme aquest hivern una actuació d’eliminació de la vegetació exòtica invasora mitjançant el decapat dels 30 cm superficials, on estan els propàguls d’aquestes plantes, i la substitució per una capa de sorra inert recol·lectada de la vora del mar, amb l'objectiu que a partir d'ara hi prosperi vegetació autòctona.  A més, amb aquesta actuació s’ha generat un hàbitat molt adequat per a la nidificació del corriol camanegre i corriol petit.

A partir de la primavera, el Consorci hi farà un seguiment per veure si alguna parella de corriol camanegre, corriol petit, cogullada o alguna altra espècie autòctona fa niu en aquest espai. També es controlarà que no hi aparegui de nou vegetació exòtica invasora. Si això passés, serà eliminada manualment un cop acabada l'època de nidificació.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org