El passat 4 de maig es va aconseguir una xifra rècord en observacions al delta del Llobregat: 136 espècies diferents d’aus en tan sols 24 hores. Xifra que parla per si sola de la diversitat ornitològica dels espais naturals del delta del Llobregat.
Aquest tipus de maratons han servit a SEO/BirdLife com a eina de difusió de la importanció dels ocells i de la seva protecció. Fa ara 19 anys que es van iniciar aquest tipus d’activitats, a l’hora lúdica i científica, per fer prendre consciència dels valors naturals d’alguns espais determinats, com el nostre.
Segons els resultats d’aquests últims anys podem dir que Catalunya és un dels territoris amb major diversitat ornitològica de tota Europa, i el delta del Llobregat i contribueix de manera significativa. A l’actual rècord Europeu d’observació d’ocells en 24 hores que manté l’equip ZEISS - Reservoir Birds i que va aconseguir durant la primavera del 2017 amb 230 espècies d’ocells, va tenir un paper clau i determinant el delta del Llobregat.
A partir d’aquesta dada és va voler determinar quantes espècies diferents d’ocells era possible detectar en tan sols un dia dins el mateix delta del Llobregat, fent ús de la mateixa normativa que s’utilitzen a les maratons ornitològiques europees. L’equip encarregat de les observacions va estar format per cinc persones coneixedores del delta del Llobregat i amb expertesa ornitològica: Ferran López, Jaume Bartra, Carlos Santisteban, Sean Ronayne i Maria Cabau.
Aquí teniu el relat entusiasta de la jornada:
<<<< El dissabte 4 de maig van iniciar la marató a les 00:01h buscant les diferents rapinyaires nocturnes a les pinedes litorals de Gavà i Castelldefels encara que, com gairebé sempre succeeix, la primera espècie detectada va ser el rossinyol comú, que prefereix utilitzar les nits per que s’escolti millor el seu elaborat cant. Ara ja si, era torn d’escoltar el xot, mussol comú i l’òliba, malgrat el gamarús i els enganyapastors no van voler col·laborar, i anar sumant poc a poc la resta d’espècies.
Un primer cop d’ull des dels aguaits dels Espais Naturals del Riu ajudaven també a afegir tots aquells ocells que després, durant el dia, tornaríem a observar amb millors condicions de llum, com va ser el cas dels cames llargues, oca vulgar, ànec griset, ànec collverd, polla blava i un inesperat boscaler pintat gros cantant.
Un cop passada la freda nit, l’explosió d’ocells cantant a primera hora donava un cop moral i d’ànims a l’equip, a banda d’augmentar ràpidament la llista d’ocells arribant a les 9:30h a gairebé cent espècies detectades. Una de les espècies més sorprenents va ser, sense dubte, l’estol d’uns vuitanta fumarells negres, observats a la platja de ca l’Arana, un nombre remarcable que molt poques vegades s’ha vist amb anterioritat. Les recents pluges en aquesta zona ajudaven, a més, a que un bon nombre de limícoles es concentressin a les parts inundades de la platja on diferents estols de gamba roja vulgar, pigre gris, bec d’alena, xatrac menut, gavina capblanca o els tres tipus de corriol entre d’altres, s’observessin amb certa facilitat. Durant la resta del matí també es van visitar altres zones com l’Olla del Rei de Castelldefels on els teixidors feien presència, i el Remolar-Filipines, on apareixien les perdius de mar, l’ànec cullerot, el mosquiter comú, el mosquiter pàl·lid i el mosquiter xiulador, o les basses de can Dimoni, on els cruixidells i els becs de corall augmentaven la llista. Arribant ja a la tarda i de retorn als Espais Naturals del Riu, repassàvem totes les zones centrant l’atenció a totes aquelles espècies que encara no havíem pogut detectar, i van tenir recompensa a la maresma de cal Nani, on hi havia diferents tipus de territs, entre ells, un territ de Temminck, i un darrer becadell comú. Però de sobte, sobre els nostres caps i a força alçada, apareixien tres rapinyaires, una parella d’àguila cuabarrada junt a un aligot comú. Minuts més tard, succeïa el mateix, aquest cop però des de l’aguait del Sabogal, des d’on teníem l’oportunitat d’afegir un astor vulgar perseguit per un esparver d’espatlles negres. Aquest darrer rapinyaire només ha estat observat al delta en tres ocasions anteriorment, el darrer cop a l’octubre de 2006.
La resta de la tarda es va utilitzar per a l’observació d’aus marines des de la torre mirador de la desembocadura de la Bunyola. Un primer cop d’ull amb els nostres telescopis ens mostrava alguns xatracs comuns, xatrac becllarg, mascarell, baldriga cendrosa, baldriga balear i baldriga mediterrània, a la mateixa vegada que altres ocells com la garsa de mar o el territ tres-dits feien acte de presència. Un cop arribava la nit, donàvem per finalitzada la marató amb un total de 136 espècies d’ocells, una xifra rècord que deixa una bona mostra dels valors naturals del delta del Llobregat. >>>>
El delta del Llobregat és una de les zones humides més importants de Catalunya i sens dubte, la xifra d’observacions en 24 hores aconseguida és un indicador de la gran diversitat ornitològica que alberga el delta del Llobregat, però també és un indicador de la necessitat de continuar invertint en el coneixement i la gestió d’aquests espais naturals per tal de donar-los a conèixer i conservar-los.
Foto: Aguila cuabarrada sobre les maresmes de cal Nani. © Sean Ronayne