Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

09/07/2019
La llúdriga torna al Delta del Llobregat

Naturalistes de l’associació BioEduca han tornat a captar imatges de la llúdriga al Delta del Llobregat, al terme municipal de L’Hospitalet de Llobregat  

El mes de maig una llúdriga va ser fotografiada al marge del riu Llobregat, dins el terme municipal de L'Hospitalet de Llobregat, mitjançant una càmera de fototrampeig col·locada per naturalistes de l'Associació BioEduca, mentre feien les tasques de camp d’actualització del catàleg de fauna de L’Hospitalet de Llobregat.

És la segona cita confirmada de llúdriga en el tram final del riu Llobregat, entre Sant Boi i el mar. Amb anterioritat s'havia observat un exemplar l'any 2014, davant de Cornellà, que va ser filmada mentre es menjava un cranc de riu americà.

Al gener d'aquest mateix any, un informador dels espais naturals també va detectar unes petjades de llúdriga a cal Tet, al Prat de Llobregat, que després no van tenir continuïtat.

Totes aquestes observacions se situen al Delta del Llobregat, on fins ara no s'ha confirmat la presència continuada de llúdrigues, però on les cites van augmentant a poc a poc. Segons la bibliografia, els mascles de llúdriga poden tenir territoris de fins a 10 quilòmetres de riu, pel que és possible que hi hagi llúdrigues riu amunt, i que aquests exemplars baixin i pugin pel riu de tant en tant. Per tant, no es descarta que es tornin a veure llúdrigues pel Delta.

Les observacions de llúdriga al Llobregat es poden relacionar amb la millora ambiental del riu que s’han produït els darrers anys. Però l’assentament definitiu de la llúdriga al Delta dependrà molt de la millora definitiva de la qualitat de l'aigua en el tram final del riu, especialment des de Sant Boi fins al mar, on encara no és tan bona com seria desitjable. L'aportació d'aigua depurada a aquest tram del riu podria ajudar a millorar la qualitat de l'aigua, el manteniment de cabals i a la recuperació de la fauna aquàtica que li és pròpia. Aquesta aportació de les aigües regenerades de la depuradora del Baix Llobregat estava prevista per mantenir el cabal ecològic del Llobregat i frenar la salinització del Delta, i les obres necessàries ja es van realitzar fa anys. Recentment el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i amb la col·laboració del Departament de Salut i de l’operador Aigües de Barcelona, han impulsat la realització de proves per a implementar aquesta mesura.

Durant els darrers anys l’ús públic del riu ha augmentat molt i està bé que cada cop sigui més conegut i apreciat com espai recuperat per gaudir de la natura. Però en ocasions l’alta freqüentació, sobretot els caps de setmana, deixant pocs espais tranquils per a la fauna, condiciona la seva funció de corredor biològic. Per això cal insistir en l’ordenació d’aquest ús públic i en la sensibilització ambientals, que contribuiran sens dubte a generar unes millor condicions perquè la fauna pròpia d’aquests ambients fluvials, com ara la llúdriga, pugui recolonitzar-los.

Foto: Associació BioEduca

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org