Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

31/01/2020
El pas del temporal Glòria deixa un rastre d’equipaments malmesos i platges molt alterades al delta del Llobregat.

La intensitat i durada del temporal ha provocat nombrosos desperfectes i, sobretot, unes platges amb reducció important de sorra, molt més intensa allà on no hi havia dunes i vegetació per protegir-les.

La setmana del dilluns 20 al dijous 23 de gener s’ha patit a Catalunya un dels temporals més intensos des de fa molts anys. Acumulacions de més de 400 l/m2 en alguns casos, vents sostinguts de més de 70 Km/h durant 24 hores, junt amb un temporal marí de component nord-est/est i onatge intens, mantenint-se a 5 - 6 m d’alçada durant 48 hores. Quatre dies seguits de temporal han castigat intensament tots els cursos fluvials i tot el litoral.

El delta del Llobregat ha patit especialment els efectes del temporal. No ha desaparegut sota el mar, com ha passat en una part del delta de l’Ebre, però els danys han estat intensos, especialment a les zones agrícoles i naturals.

Als espais naturals són molts els arbres que han caigut o que amenacen caure. Aquells que poden caure sobre itineraris o sobre equipaments caldrà tallar-los i retirar-los ràpidament. Mentrestant trams d’itineraris han quedat tallats per precaució, però es pot arribar a tot arreu.

Les maresmes són plenes d’aigua, i els estanys estan a rebentar. En alguns llocs s’han desbordat i han inundat trams de camins i itineraris. S’ha anat amb màquines a obrir les desembocadures dels estanys i les rieres que la sorra havia taponat. Poc a poc les aigües tornen al seu lloc i es pot accedir als diferents indrets, però durant uns dies els espais naturals han estat tancats. Penseu que a nivell de riu Llobregat hem tingut algun moment crític en que hem superat àmpliament els 1.000 m3/s, a prop del desbordament.

La fauna també ha patit el temporal. Caldrà veure amb el temps si algunes poblacions sensibles, especialment d’invertebrats, s’han vist afectades. Les aus, en no ser període de nidificació, no han perdut postes i, simplement, s’han refugiat en indrets arrecerats, deixant passar el temporal.

L’equipament d’ús públic ha patit força. Les pantalles de fusta, amb el terra moll i els forts vents, en alguns casos no han aguantat, algun petit sostre ha volat, senyals caigudes o directament desaparegudes...

Però, sens dubte ha estat la platja qui ha patit més el temporal. Passeres de fusta que han desaparegut, dutxes destrossades, acumulacions de pedres, aigua de mar entrant per tot arreu... i molta menys sorra.

El que si que podem constatar és que allà on no hi havia dunes amb vegetació natural, l’onatge s’ha endut tota la sorra; però a les platges naturals les dunes i les arrels de les plantes han aguantat força, i els efectes són molt menors. Tot i així la superfície de platja natural s’ha reduït, i caldrà avaluar com s’han vist afectats insectes, sargantanes i les zones de cria del corriol camanegre.

El canvi climàtic en el que estem immersos fa preveure que temporals com aquest es repetiran més sovint, i que els fenòmens de climatologia violenta formaran part, cada cop més, de la nostra realitat. I que ens haurem d’adaptar. I que respectar els processos naturals ens ajudarà a adaptar-nos millor. 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org