Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

17/02/2020
Una vuitantena de persones voluntàries netegen les platges naturals protegides del delta del Llobregat abans de l'època de nidificació.

Aquest diumenge 80 voluntaris i voluntàries han estat retirant manualment restes inorgàniques de les platges protegides del municipi del Prat de Llobregat.

Imatge de complement

La setmana del dilluns 20 al dijous 23 de gener es va patir al delta del Llobregat, igual que a la resta de Catalunya, un dels temporals més intensos de les últimes dècades, el temporal Gloria.

El pas d’aquest temporal ens ha deixat arbres caiguts i alguns equipaments trencats... però sobretot ens ha deixat una important afectació a les platges. El temporal es va endur molta sorra, especialment a les platges on no hi havia dunes amb vegetació. Les platges naturals van patir regressió, però comparativament menys que les platges més “urbanes”.

En el que no hi ha gaire diferència entre unes i altres platges és en l’aportació de residus. Molts elements aportats pels rius al mar, en el nostre cas el Llobregat, i per moltes rieres i canals, han estat retornats al nostre litoral. Cal destacar la gran quantitat de canyes, espècie exòtica que ha substituït bona part dels boscos de ribera que antigament vorejaven els nostres cursos fluvials. Però també una varietat increïble d’elements d’origen humà. Des de joguines, ampolles de tot tipus, suro, passant per roba, sabates i raspalls de dents... La major part, elements plàstics que persistiran al nostre entorn anys i anys abans de degradar-se. El mar ens ha demostrat, un cop més, que seguim produint molts residus i no en fem una bona gestió, i que la costa catalana és una de les més maltractades de la Mediterrània.

Sortosament cada cop som més conscients del problema, i molta gent vol passar de la consciència a l’acció. Aquest diumenge, convocats pel Consorci i per l’Ajuntament del Prat de Llobregat, una vuitantena de persones, la majoria del Prat però també d’altres municipis veïns, han estat durant dues hores, i dotats de bosses, guants, pinces i ulleres de protecció, recollint aquells materials impropis que d’altra manera es quedarien a les nostres platges durant molt i molt de temps. Això ha estat especialment important a les platges de Ca l’Arana i Carrabiners-Semàfor, a l’entorn de la desembocadura de la Bunyola. Aquestes platges no tenen ús públic i les brigades de neteja no entren, de manera que, abans no arribin els ocells nidificants, era molt important retirar tots aquests residus que afecten negativament el medi ambient. Els residus orgànics no s’han retirat, doncs aniran integrant-se a la platja i acabaran potenciant la diversitat biològica.

A la platja del Remolar-Prat, al final del passeig marítim, també s’ha fet una recollida manual de residus per part de voluntaris i voluntàries, sense la presència de tantes canyes, però amb una diversitat d’elements entre la vegetació que requeria un treball minuciós, que sols persones especialment motivades poden fer.

El resultat en tots dos llocs ha estat espectacular. S'han recollit 920 kg de brossa en total. Només a la platja de ca l'Arana es van recollir 300 kg de plàstics. Molts dels elements portaven a reflexionar on dipositem certs residus, com els bastonets de netejar les orelles, que arriben en gran quantitat. Però sobretot qüestionar-nos si molts dels residus realment eren necessaris, o podrien haver estat substituïts per altres elements reutilitzables o, simplement, podríem prescindir d’ells. Una reflexió sobre el model de consum de la nostra societat que vam compartir tots els que vam dedicar un matí a millorar el nostre entorn. Moltes gràcies a tothom !!!

Podeu veure el reportatge a elprat.tv

https://www.elprat.tv/2020/02/16/un-centenar-de-voluntaris-netegen-les-platges-protegides-del-prat-despres-del-temporal-gloria/

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org