Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

09/03/2020
Primera trobada educativa del programa “Salvem el Fartet” al Parc Zoològic de Barcelona

Aquestes setmanes s’està iniciant el programa “Salvem el Fartet”, amb la col·laboració del Zoo de Barcelona, que implica a escoles del delta i de l’àrea metropolitana de Barcelona en el programa de recuperació d’aquesta espècie als espais naturals del delta del Llobregat. 

Imatge de complement

El fartet (Aphanius iberus) és una espècie de peix endèmic del litoral ibèric que viu bàsicament  a llacunes costaneres des de Girona fins a Almeria. Aquesta espècie ha patit el deteriorament dels espais deltaics i altres zones d’aiguamolls, la seva contaminació i urbanització. Allà on resten llacunes i maresmes, s’han introduït espècies exòtiques invasores com la gambúsia (Gambusia affinis) que han competit portant al fartet fins a la pràctica desaparició de la majoria dels espais, convertint-lo en una espècie en perill d’extinció, estrictament protegida en l’actualitat per la legislació europea, espanyola i catalana.

Al delta del Llobregat es va salvar un grup de fartets in extremis. Mantinguts en aquaris, es van poder alliberar en una bassa de l’espai natural del Remolar-Filipines. A partir d’aquest grup s’ha anat iniciant un programa de recuperació que ha permès diversificar els espais amb presència del fartet.

Des de l’any 2009 el Consorci porta a terme un programa pedagògic que s’ofereix a les escoles del Prat, Viladecans, Gavà i Sant Boi. Aquest programa, que forma part del programa de recuperació del fartet, consisteix en mantenir dins de les escoles alguns exemplars de fartet en un aquari, amb l’objectiu de intentar reproduir-los i alliberar als espais naturals el màxim d’exemplars possible.

El programa, inclòs dins de les ofertes pedagògiques municipals, és executat pel Consorci i compta amb l’autorització i supervisió del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que és a qui correspon la competència i responsabilitat del programa de recuperació.

Els darrers anys escoles d’altres municipis fora de l’àmbit territorial dels espais naturals del delta del Llobregat s’han mostrat interessades en participar en aquest programa. Però aquesta participació requereix del control propi d’una espècie en estatus de perill d’extinció, amb la supervisió de tècnics però també de mestres que facilitin l’aprofitament pedagògic del programa.

El Consorci i la Fundació Barcelona Zoo van signar un conveni el 2012  per a la conservació de la tortuga de rierol (Mauremys leprosa). L’any 2018 es signa un nou conveni entre les dues institucions pe a coordinar també la reproducció del fartet (Aphanius iberus) al Zoo amb la intenció d’alliberar els exemplars resultants als espais naturals del delta del Llobregat i facilitar la seva recuperació. Dins d’aquest conveni s’ha inclòs la possibilitat de col·laboració amb el programa pedagògic “Salvem el Fartet”, fent-se una prova pilot amb algunes escoles de l’entorn metropolità barceloní que gestiona el Zoo de Barcelona mitjançant el seu Departament d’Educació.

Aquest curs escolar ja son 6 les escoles que es gestionen des del Zoo, que junt amb les 12 que es gestionen des del Consorci fan un total de 18 escoles, 35 classes i més de 750 alumnes que està previst que aquest any participin en el programa.

Per a donar a conèixer al personal docent interessat les instal·lacions del Zoo on es fa la reproducció ex-situ dels fartets, per a explicar el programa a les escoles de nova incorporació i per a compartir experiències, el Zoo de Barcelona va convocar una trobada educativa el passat diumenge 8 de març, que es va convertir en una profitosa jornada de treball. 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org