Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

14/04/2020
Retirada de pins tombats pel temporal Glòria i afectats per la plaga del barrinador a la pineda del Remolar.

Del 30 de març al 6 d'abril es va dur a terme a la Pineda del Remolar la retirada de pins que havien estat tombats pel pas del temporal Gloria el mes de gener, i d'altres afectats per la plaga del barrinador del pi (Tomicus destruens). Tot i estar en estat d'alarma, aquesta actuació es va dur a terme amb caràcter d'urgència pel perill que representava per a la pineda l'expansió de la plaga.

La pineda del Remolar forma part de l'espai natural protegit del Remolar-Filipines i està en procés de restauració ecològica, ja que va estar ocupada per les instal·lacions del càmping Toro Bravo fins a l'any 2004, en que es va veure afectada per l'ampliació de l'Aeroport. En els anys següents s'ha treballat intensament en la retirada de les instal·lacions de l'antic càmping, l'erradicació de les plantes exòtiques i la recuperació de l'hàbitat propi d'aquest espai: la pineda de pi pnyer sobre dunes, catalogat com a hàbitat d'interès comunitari prioritari per la Unió Europea.

Un dels problemes detectats els darrers anys a les pinedes del delta del Llobregat, i a la del Remolar en especial, és l'expansió d'una plaga forestal que afecta els pins i està provocada per un petit escarabat anomenat barinador del pi (Tomicus destruens).  Aquest escarabat penetra dins dels troncs i branques dels pins  i hi fa les postes, posteriorment les larves s'alimenten excavant galeries que afecten els vasos conductors del pi i son portadores de fongs que acaben matant els pins. La forma de detectar l'atac és a partir dels botons de resina que genera el pi en els forats d'entrada dels adults, quan l'atac està avançat és veu com la capçada es va assecant.

Per tal de frenar aquesta plaga és molt important anar revisant tots els pins i marcant els que presenten simptomes (botons de resina o afectacions a la capçada), per tal de veure la seva evolució i tallar-los si és necessari. La tala dels arbres infectats que no es poden recuperar s'ha de fer a l'hivern, abans de la primavera, que es quan surt la nova generació d'escarabats que poden atacar els pins del voltant. Durant l'hivern es van detectar 15 pins afectats que calia tallar i retirar de la pineda, per això es va dur a terme l'actuació d'urgència a finals de març.

Per altre banda, a causa del temporal Glòria que vam patir del 20 al 23 de gener, es van tombar molts arbres tant als espais naturals com als periurbans i urbans. En el cas de la Pineda del Remolar, al estar en la franja litoral, la combinació de fort vent, pluges intenses i temporal marí va provocar que caiguessin 27 pins de grans dimensions. Aquests pins tombats estan vius però molt debilitats i actuen de focus d'atracció del barrinador per a fer postes, pel que cal retirar-los de la pineda abans de la primavera per impedir la propagació de la plaga. Per això també es van retirar en aquesta actuació. 

Els 42 pins van ser triturats in situ i la matèria vegetal resultant es va portar a una planta de producció de biomassa, per a la seva utilització com a combustible. En total es van retirar 61 tones. 

La actuació va ser finançada  pel departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org