Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

09/10/2020
El grup d'estudis Antaxius realitza una sortida ortopterològica al delta del Llobregat

Amb motiu del dia mundial dels grills, saltamartins i llagostes, el passat mes de setembre el grup d'estudi dels Ortòpters de Catalunya (grup Antaxius), va organitzar diverses sortides ortopterològiques a Catalunya, una d'elles al Delta del Llobregat, on s'hi van poder observar un total de 24 espècies d'ortòpters, algunes d'elles molt interessants.

El dia 26 de setembre es van realitzar unes sortides de camp a diversos llocs de Catalunya emmarcades en el "Dia dels grills, els saltamartins i les llagostes". Va ser una jornada dedicada a la recerca d'ortòpters arreu del territori, organitzades per "Antaxius, Grup d'Estudi dels Ortòpters de Catalunya" i en col·laboració amb la Institució Catalana d'Història Natural i diversos entitats naturalistes de Catalunya.

El grup Antaxius està format per experts en grills, saltamartins i llagostes i té com a objectiu la recerca i estudi dels ortòpters de Catalunya i la millora en el coneixement de les diferents espècies i de les seves poblacions. Les activitats del 26 de setembre van ser sortides divulgatives per donar a conèixer aquests insectes.

Al Delta de Llobregat hi van participar sis persones, guiades per l'entomòleg pratenc Diego Fernández, que van realitzar les seves observacions entre la Pineda del Remolar i la platja.

Els ortòpters, formats pells grills, saltamartins i llagostes, són un grup d'insectes primitiu, amb metamorfosi simple (de l'ou surten juvenils o nimfes molt semblants als adults, però més petits). Es caracteritzen sobretot per tenir les potes posteriors amb el fèmur engruixit i la tíbia llarga, adaptades al salt. També és característic d'aquest grup la presència d'òrgans estridulants amb els quals fan el seu cant típic, tant de dia com de nit, segons les espècies.

 A la jornada celebrada al Delta es van observar un total de 24 espècies entre les que destaquen dues espècies molt interessants. Per una banda, el Llagost de litoral Heteracris littoralis, inclosa al llibre vermell dels invertebrats en perill d'extinció d'Espanya com a espècie vulnerable, però que en algunes platges que conserven la vegetació dunar del Delta del Llobregat és una espècie freqüent. I per altra, el Llagost de canyís Tropidopola cylindrica, espècie molt rara a Catalunya i amb molt poques localitzacions, que al Delta del Llobregat va ser descoberta l'any 2016 i on té algunes poblacions localitzades però saludables, com a l'espai de Carrabiners - Semàfor.

Aquesta sortida i altres seguiments que s'han realitzat al Delta posen de manifest que els espais naturals del delta del Llobregat destaquen no únicament per les seves aus, sinó també per albergar espècies molt interessants d'insectes, entre les quals es troben algunes d'ortòpters com les localitzades en aquesta sortida.

 

 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org