Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

04/12/2020
Condicionament d'una illa de la maresma del Remolar per millorar les condicions de nidificació de les aus aquàtiques

A finals del mes de novembre es van realitzar obres de condicionament de l'illa dels Pollancres, situada  al Remolar, als espais naturals del Delta del Llobregat. L'objectiu era adequar aquesta illa perquè hi tingui una major capacitat per acollir poblacions d'aus aquàtiques.

Davant l'observatori de la bassa dels Pollancres, al Remolar - Filipines, hi ha unes petites illes molt utilitzades per les aus aquàtiques, majoritàriament com a zones de repòs, però també per a la nidificació d?algunes espècies, com les cames llargues, perquè se senten més protegides dels depredadors.

Aquestes illes sovint presenten un recobriment vegetal herbaci excessiu, especialment els mesos de primavera i estiu, coincidint amb la nidificació de les aus aquàtiques. Algunes d'aquestes aus, com les cames llargues o els corriols petis, necessiten indrets amb un recobriment de vegetació baix que les permeti fer-hi el niu i controlar els possibles depredadors mentre estan covant, doncs  una vegetació molt densa i alta els dificulta la visió dels nius i la rebutgen com a zona de nidificació.

Per afavorir l'estada de les aus aquàtiques, la vegetació d'aquestes illes se sol segar al setembre, per permetre el repòs de les aus aquàtiques durant la tardor i l'hivern; i al febrer, per permetre la nidificació durant la primavera i l'estiu. Però el ràpid creixement de la vegetació durant la primavera dificulta la instal·lació de nius de les espècies d'aus aquàtiques. I durant aquests mesos primaverals no es pot entrar a segar de nou les illes, per no provocar l'abandonament dels nius. Per aquest motiu, és necessari el control de la vegetació de les illes de forma efectiva, i sense utilitzar productes químics que puguin malmetre l'ambient de la maresma del Remolar.

Una solució consisteix en retirar la capa superficial de terra, que està plena de llavors de les plantes que germinaven a la primavera i cobrien les illes,  i substituir-la per una capa de sorra neta, impedint així el creixement excessiu d'aquestes plantes que dificultaven la nidificació i el repòs de les aus aquàtiques.

L'any 2018 es va realitzar una actuació d'aquest tipus a les illes situades davant la maresma del Remolar, amb el resultat de la nidificació l'any 2019 del Cames llargues (amb 12 parelles), la Perdiu de mar (amb 1 parella), el Xatrac menut (amb 9 parelles) i el Corriol petit (amb 1 parella), el que es considera un èxit.

Així, amb aquesta experiència prèvia, els dies 20, 23 i 24 de novembre de 2020 es van realitzar les obres en l'illa situada davant l'aguait de la bassa dels Pollancres. Amb la utilització d'una gran retroexcavadora amb un braç molt llarg, es va retirar la terra, que es va estendre pel marge de la maresma, i després es van aportar cinc camions de sorra, que la mateixa retroexcavadora va estendre sobre l'illa. La mateixa obra es va aprofitar per convertir en una petita illa una península situada per darrera d'aquesta illa, afavorint encara més l'estada d'aus aquàtiques fora de l'abast dels depredadors terrestres.

Pocs dies després l'illa ja estava plena d'ocells, el que demostra la utilitat d'aquests tipus d'actuacions.

 

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org