El Bitó comú, espècie molt lligada a les zones humides i considerada en “perill crític” a Espanya, segons el Libro Rojo de las Aves, ha estat la més votada en l’enquesta que cada any realitza l’ONG de conservació de la natura SEOBirdLife.
El Bitó comú, considerat en “perill crític” en el Libro Rojo de las Aves de España, és un ocell de la família dels ardeids, nidificant molt escàs i localitzat i hivernant regular en zones com els Aiguamolls de l’Emporda i el Delta de l’Ebre, i molt escàs i irregular a altres zones de Catalunya, com el delta del Llobregat. El seu plomatge estriat amb tons marrons el fa passar totalment desapercebut entre el canyissar i, juntament amb el seu comportament esquiu, el converteix en una de les aus més difícils de veure. Més fàcil resulta localitzar-la pel seu cant, un característic bramul que la delata durant les nits de primavera, en el seu període reproductor.
Es tracta d’una espècie bioindicadora de les zones humides, amb preferència pels indrets amb predomini del canyissar inundat, on s’alimenta, descansa i fa el niu. La bona qualitat de les aigües de l’hàbitat és un requeriment ecològic imprescindible, i no sempre es compleix, el que explica el declivi que està patint l’espècie en els últims anys.
El canvi climàtic i la major recurrència de períodes de sequera estan incidint molt negativament en la qualitat dels habitats per a les aus com el Bitó. Si a això afegim la sobreexplotació del recurs aigua, així com la contaminació puntual i difusa, el resultat és l’eutrofització de les aigües, l’alteració de l’estructura de la vegetació i canvis en les poblacions de peixos dins dels canyissars.
Els Espais Naturals del Delta del Llobregat no són una excepció. Encara que durant molts anys ha estat considerada una espècie hivernant escassa i regular, a partir de l’hivern de 2020 ja no es va censar cap individu i només s’observa puntualment durant els passos migratoris.
Si volem que aus com el Bitó tornin al Delta del Llobregat és urgent revertir la situació dels espais naturals protegits i desenvolupar mesures de restauració i d’adaptació al canvi climàtic. Cal millorar l’hàbitat de l’espècie i afavorir zones d’expansió. El Bitó és una espècie “paraigua”, és a dir, que les actuacions destinades a protegir-la beneficien moltes altres espècies que viuen a les zones humides i que estan per sota de la piràmide alimentària.
El fet d’escollir el Bitó comú com a ocell de l’any 2024 pot significar una major conscienciació sobre la seva situació, i un toc d’atenció sobre la urgència de protegir els hàbitats que l’acullen i per reclamar a les administracions mesures de conservació del patrimoni natural.
Autor fotografia: Consorci Espais Naturals Delta Llobregat. Ferran López