Flamencs al cor de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta au és una presència habitual al delta del Llobregat, que durant els mesos d’hivern acull especialment ocells aquàtics.
Flamencs al cor de l’àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta d’una imatge sorprenent per bona part de la ciutadania, per desconeguda, però ben habitual. La podem veure per exemple aquests primers dies de l’any al tram final del riu Llobregat, als Espais Naturals del Delta del Llobregat, on hi fa parada una vintena d’exemplars d’aquesta vistosa espècie.
Els tècnics del Consorci que gestiona aquest espai protegit va comptar el 27 de desembre 23 animals, i també una vintena l’endemà. Els Espais Naturals del Delta del Llobregat, una destinació de proximitat cada cop més apreciada per la ciutadania de tota l'àrea metropolitana, es poden visitar en els horaris consultables al web www.deltallobregat.cat
Els flamencs s’aturen al Delta del Llobregat a descansar i alimentar-se en els seus trasllats entre d’altres zones humides de la Mediterrània Occidental, especialment el Delta de l’Ebre, al sud, o la Camarga, a la desembocadura del Roina, al nord, però també d’altres més llunyans com Doñana.
Els viatges dels flamencs entre aquests grans espais humits no constitueixen una migració fixa i limitada a una època de l’any en concret, sinó que es produeix de forma regular. Per això es poden veure flamencs al Delta del Llobregat en qualsevol època de l’any. Els ocells viatgen de nit i s’aturen a descansar de dia. Com que es reprodueixen en els grans espais humits propers al delta, els individus que acostumen a veure’s al Llobregat no estan en edat de reproducció.
Els llocs del Delta del Llobregat on és més habitual veure’ls són el tram final del riu Llobregat, als espais naturals del Riu – Cal Tet – Ca l’Arana; i a la maresma de del Filipines, a l’espai natural del Remolar - Filipines. Allà troben la tranquil·litat i l’aliment necessaris per al seu repòs durant els seus viatges. Els estols més grossos, però, es veuen sempre al mar, on algun dia s’han arribat a observar fins a un centenar d’exemplars.
Actualment al Delta del Llobregat, a més de flamencs, es poden observar sobretot ocells aquàtics, com una desena d’espècies d’anàtids, ocells marins, o aus limícoles. Les èpoques en les quals es pot observar una major quantitat d’aus són les que coincideixen amb les migracions, especialment a l’abril i al maig, a la primavera, i també al setembre i l’octubre, durant la tardor.
Autor Fotografia: Consorci Espasi Naturals Delta Llobregat. Ferran López