Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

NOTÍCIES

08/03/2024
Tot a punt per a la nidificació de les aus a les maresmes i estanys dels espais naturals protegits del delta del Llobregat

La nidificació de les aus que comença a finals de febrer i pot durar fins a juliol o principis d’agost, és un moment molt esperat al delta del Llobregat pel públic visitant. Com cada any, el Consorci dels espais naturals ha fet tot un seguit d’actuacions de condicionament i millora dels espais de nidificació de les aus aquàtiques, principalment maresmes i estanys.

Com cada any, abans de que comenci la temporada de nidificació dels ocells, el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat ha realitzat un conjunt d’actuacions dirigides al condicionament i la millora dels espais de nidificació i repòs de les aus aquàtiques.

Moltes d’aquestes aus fan els nius a terra i en espais descoberts de vegetació, que les permet poder visualitzar la presència de possibles depredadors. És per aquest motiu que la majoria de les actuacions consisteixen en el desbrossament i sega d’aquests espais per reduir la cobertura vegetal i crear les condicions idònies perquè els ocells hi facin niu prop de l’aigua.

Aquestes actuacions, en el cas de de l’espai natural del Remolar-Filipines, s’han concretat en el desbrossament dels marges dels espais inundats, les penínsules i les illes, tant de la bassa dels Pollancres com de la maresma de les Filipines.

En el cas de les illes de la maresma, que son espais especialment interessants per a la nidificació d’espècies com el cames llargues (Himantopus himantopus), el corriol petit (Charadrius dubius) o el xatrac menut (Sternula albifrons), amb la finalitat de poder mantenir-les sense vegetació durant tota la temporada de cria, en dues d’elles s’ha estès una capa de sal a la superfície que s’ha cobert després amb una fina capa de sorra. L’objectiu d’aquesta actuació és salinitzar el sòl de les illes i dificultar l’arrelament de la vegetació. Finalment, aquestes dues illes s’han protegit amb un pastor elèctric per evitar l’entrada de depredadors com el porc senglar.

Als espais naturals del Riu, aquestes actuacions han consistit en el desbrossament de la península del Sabogal i de la península de cal Tet, ambdues situades a l’estany de cal Tet, i han tingut el mateix objectiu: crear espais oberts a la vora de l’aigua per afavorir les condicions per a la nidificació de les aus aquàtiques.

Altres espais de la zona de l’estany de cal Tet on també s’ha actuat han estat l’illa dels Collblaus i l’illa de les Perdius de mar, on també s’ha desbrossat la seva superfície per eliminar la coberta vegetal. En el cas de l’illa de les Perdius de mar també s’hi ha instal·lat un pastor elèctric per protegir-la de l’entrada de depredadors.

A més d’aquests treballs, també s’ha actuat a la maresma de cal Tet, un espai de 10,5 ha format per prats humits i jonqueres, de les que enguany se n’han llaurat i fresat gairebé 3 ha per eliminar la vegetació i facilitar la posterior inundació.

Finalment esmentar que a l’espai natural de les Basses de can Dimoni també s’han fet actuacions prèvies a la temporada de nidificació que, si bé no anaven tan dirigides al condicionament dels espais de cria, sí que han fet just abans de l’època de la nidificació, precisament per no destorbar aquesta.

En tots els casos, a més, i per tal de facilitar la visibilitat a escolars, fotògrafs, i públic en general, s’ha desbrossat la vegetació que creix al davant dels aguaits i les pantalles-mirador.

© Consorci Delta del Llobregat - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org