La Miniguia de camp “90 ocells dels espais naturals del delta del Llobregat” és fruit de la col·laboració entre el ZOO de Barcelona i el Consorci dels espais naturals del delta del Llobregat, i té per objectiu donar a conèixer les espècies d’ocells mes representatives del delta del Llobregat. El preu de venda al públic és d’1 euro, i el recaptat amb la venda s’invertirà en el condicionament d’un refugi per a la fauna del delta del Llobregat.
Als espais naturals del delta del Llobregat s’han citat un total de 358 espècies d’ocells. La Miniguia de camp que acaba d’editar el Consorci amb la col·laboració de la Fundació ZOO ofereix una selecció de les 90 aus més representatives i comunes dels espais naturals del Delta.
Es tracta d'una guia específica dels ocells del delta del Llobregat, dissenyada i il·lustrada pel dibuixant Àlex Mascarell i Llosa, que ja ha fet algunes altres guies d’ocells d’espais naturals com la del Parc natural dels Ports o la del Parc natural del Cadí-Moixeró. Els 90 dibuixos corresponen a espècies d’aus dels diferents grups presents (limícoles, anàtides, ardeides, passeriformes, rapinyaires, etc., triades per ser molt comunes, i per tant, fàcils d’observar, o altres de més escasses però representatives dels hàbitats naturals del delta del Llobregat. La majoria d’aquestes aus es troben protegides i algunes d’elles amenaçades o en perill d’extinció.
Es tracta d’una guia de camp que permet, d’una manera pràctica, conèixer i identificar els ocells del delta del Llobregat, mitjançant un sistema de fitxes. De cada espècie es dona el nom científic, i els noms populars en català i castellà. De fet, tota la fitxa és bilingüe català/castellà. S’identifica també l’ordre i la família a la que pertany, i el seu estat a Catalunya: en perill crític (com la baldriga balear), en perill (com la perdiu de mar o l’ànec cullerot), vulnerable (com el territ becllarg o el xibec), proper a l’amenaça (com la gavina riallera) i de preocupació menor (com la cuereta blanca o el ballester). La fitxa aporta un petit gràfic de la seva fenologia, identificant els mesos de l’any en que l’espècie es deixa veure al delta del Llobregat. I finalment, es mostra mitjançant una icona, quin és el seu hàbitat: bosc, conreus, aiguamoll, marí o el riu.
Els dibuixos dels 90 ocells són obra de l’Àlex Mascarell, i son d’una vistositat i un realisme molt acurat. En moltes de les fitxes, ha dibuixat el mascle i la femella, en altres l’ocell en mode vol, intentant representar el seu posat habitual o com més fàcil sigui observar-los. Ferran López, auxiliar del Consorci i expert ornitòleg, ha aportat el coneixement científic per definir els continguts.
La Miniguia de camp es vendrà al punt d’informació dels espais naturals del Riu, i al Centre d’informació del Remolar-Filipines, al preu d’1 euro. Els diners recaptats es destinaran al condicionament d’una antiga edificació com a refugi i espai de nidificació d’aus rapinyaires nocturnes.