Saltar a continguts

Consorci Delta del Llobregat

Navegació

Menú principal

NOTÍCIES

13/06/2018
Rècord de nidificació de Martinet de nit al delta del Llobregat

El cens d’ocells aquàtics nidificants que fa cada any el Consorci dels Espais Naturals del delta del Llobregat ha donat com a resultat 27 nius de Martinet de nit, el que suposa un rècord de parelles nidificants d’aquesta espècie al delta del Llobregat.

Imatge de complement Ampliar imatge

El Martinet de nit és una espècie que pertany al grup dels ardeids (els bernats, martinets i agrons). El Martinet de nit és un ardeid d’activitat principalment nocturna, i per això no sempre es deixa veure amb facilitat. La seva principal població nidificant a Catalunya es localitza al Delta de l’Ebre.

Al Delta del Llobregat es presenta sobretot en migració, en gran nombre, mentre que durant la resta de l’any es pot observar, però en menor quantitat. Sempre hi ha hagut exemplars estiuejants, amb escassos indicis de nidificació aïllada.

L’any 2004 es va poder confirmar la nidificació d’almenys una parella. La situació s’ha mantingut més o menys igual fins l’any 2015, en què van nidificar fins 5 parelles. Unes circumstàncies més favorables per a la seva nidificació van fer que el nombre de parelles nidificants pugés a 13 els any 2016 i 2017, mentre que aquest any el seu nombre ha ascendit fins les 27 parelles, xifra mai assolida al Delta.

Entre les circumstàncies més favorables per a la seva nidificació cal citar un augment de la tranquil·litat en la zona de nidificació, però sobretot un augment de l’extensió de la seva principal zona d’alimentació. S’ha aconseguit aquest augment de la zona d’alimentació al inundar-se quasi tota la maresma del Remolar, ja amb les pluges del mes de gener, i al poder conservar la major part d’aquesta aigua durant els mesos següents, aconseguint encara grans extensions inundades durant el mes de juny. La permanència de grans extensions d’aigua ha permès l’existència de peixos i invertebrats aquàtics, que són el menjar preferit dels Martinets de nit, amb els quals alimenta els seus pollets.

La nidificació d’un elevat nombre de parelles d’aquesta espècie és una bona notícia, ja que és un ocell protegit per l’annex I de la Directiva d’Aus, que inclou aquelles espècies més escasses en Europa i en un estat més necessitats de conservació. Aquesta Directiva especifica que les zones d’alimentació, nidificació i repòs d’aquestes aus s’han de potenciar i preservar de qualsevol alteració.

El Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta de Llobregat s'encarrega dels seguiments de flora i fauna de les zones protegides, dintre dels seus programes de gestió i conservació. Entre aquests seguiments, s'inclou el seguiment de les poblacions d’ardeids.

 

 

© Consorci Delta del Llobregat - Av. Onze de Setembre, 73-75 - 08820 - El Prat de Llobregat - Tel. 93 479 32 01 - administracio@consorcidelta.org