Aviat farà dos mesos que els Espais Naturals del Delta del Llobregat resten tancats al públic. No només és que les portes han estat tancades, és que tots nosaltres hem estat tancats rere les nostres portes, i ha estat la natura la que ha campat lliurement. I aquests dies hem observat, amb sorpresa, com la tranquil·litat donava confiança als animals per a atrevir-se a treure el musell en espais abans pràcticament exclusius de la nostra espècie.
Durant la penúltima setmana del mes d'abril ja s'ha començat a fer evident que la tranquil·litat dels espais naturals degut al nostre confinament repercuteix en algunes espècies d'ocells migradors que s'observen al delta en un nombre més elevat que de costum.
Del 30 de març al 6 d'abril es va dur a terme a la Pineda del Remolar la retirada de pins que havien estat tombats pel pas del temporal Gloria el mes de gener, i d'altres afectats per la plaga del barrinador del pi (Tomicus destruens). Tot i estar en estat d'alarma, aquesta actuació es va dur a terme amb caràcter d'urgència pel perill que representava per a la pineda l'expansió de la plaga.
El temporal Glòria va provocar una acumulació excessiva de canyes arrossegades pel riu en les platges de Carrabiners – Semàfor, que podien comprometre el desenvolupament normal de la fauna i la flora d’aquestes platges.
Aquestes setmanes s’està iniciant el programa “Salvem el Fartet”, amb la col·laboració del Zoo de Barcelona, que implica a escoles del delta i de l’àrea metropolitana de Barcelona en el programa de recuperació d’aquesta espècie als espais naturals del delta del Llobregat.
1.371 persones han participat en les visites guiades gratuïtes en cap de setmana, que s’han ofert l’any 2019 als espais naturals del delta del Llobregat gràcies al suport de l’Ajuntament del Prat i de l’Ajuntament de Viladecans.
Aquest diumenge 80 voluntaris i voluntàries han estat retirant manualment restes inorgàniques de les platges protegides del municipi del Prat de Llobregat.
La intensitat i durada del temporal ha provocat nombrosos desperfectes i, sobretot, unes platges amb reducció important de sorra, molt més intensa allà on no hi havia dunes i vegetació per protegir-les.
Els PIT (Punt d’Informació Turística) són punts d’atenció i contacte amb el turista, que sense donar un servei d’informació turística com les oficines de turisme, si contribueixen a donar informació de la comarca i els seus atractius. El Delta del Llobregat compta amb dos PIT, un a l’espai natural del Remolar-Filipines i un altre als espais naturals del Riu.
Els ortòpters (saltamartins) són un grup d?insectes característics dels espais oberts amb vegetació herbàcia. Alguns racons dels espais naturals del delta del Llobregat alberguen una gran diversitat i riquesa d?ells, com van poder veure els experts en una jornada.