Coincidint amb el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, volem posar de manifest la riquesa en biodiversitat que alberguen els marges dels camins, tant dins com fora dels espais naturals, i la necessitat de protegir-los. Des de fa anys els marges dels camins dels espais protegits de delta del Llobregat es gestionen de manera acurada per permetre el creixement de plantes amb flors i potenciar les comunitats d'invertebrats i petits vertebrats.
Tot i que en un horari i condicions diferents, els espais naturals del delta del Llobregat, que han estat tancats al públic degut a la pandèmia de la COVID-19, tornaran a obrir les seves portes a partir del proper dimarts 9 de juny.
Ahir a primera hora del matí es va observar un grup de 5 o 6 exemplars de dofí molar a la platja de Ca l'Arana, molt a prop de la desembocadura del Riu Llobregat. Aquest albirament de dofins davant de la costa pratenca coincideix amb la vigília del Dia Mundial de la Biodiversitat, que té lloc aquest divendres, 22 de maig.
Aviat farà dos mesos que els Espais Naturals del Delta del Llobregat resten tancats al públic. No només és que les portes han estat tancades, és que tots nosaltres hem estat tancats rere les nostres portes, i ha estat la natura la que ha campat lliurement. I aquests dies hem observat, amb sorpresa, com la tranquil·litat donava confiança als animals per a atrevir-se a treure el musell en espais abans pràcticament exclusius de la nostra espècie.
Durant la penúltima setmana del mes d'abril ja s'ha començat a fer evident que la tranquil·litat dels espais naturals degut al nostre confinament repercuteix en algunes espècies d'ocells migradors que s'observen al delta en un nombre més elevat que de costum.
Del 30 de març al 6 d'abril es va dur a terme a la Pineda del Remolar la retirada de pins que havien estat tombats pel pas del temporal Gloria el mes de gener, i d'altres afectats per la plaga del barrinador del pi (Tomicus destruens). Tot i estar en estat d'alarma, aquesta actuació es va dur a terme amb caràcter d'urgència pel perill que representava per a la pineda l'expansió de la plaga.
El temporal Glòria va provocar una acumulació excessiva de canyes arrossegades pel riu en les platges de Carrabiners – Semàfor, que podien comprometre el desenvolupament normal de la fauna i la flora d’aquestes platges.
Aquestes setmanes s’està iniciant el programa “Salvem el Fartet”, amb la col·laboració del Zoo de Barcelona, que implica a escoles del delta i de l’àrea metropolitana de Barcelona en el programa de recuperació d’aquesta espècie als espais naturals del delta del Llobregat.
1.371 persones han participat en les visites guiades gratuïtes en cap de setmana, que s’han ofert l’any 2019 als espais naturals del delta del Llobregat gràcies al suport de l’Ajuntament del Prat i de l’Ajuntament de Viladecans.
Aquest diumenge 80 voluntaris i voluntàries han estat retirant manualment restes inorgàniques de les platges protegides del municipi del Prat de Llobregat.